Въздухът в Смолян запрашен над нормата

Въздухът в Смолян запрашен над нормата

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено вчера в 21 градове на страната, съобщи Изпълнителната агенция по околна среда.

Фини прахови частици в повече са установени в Благоевград, Бургас, Несебър, Варна, Девня, Добрич, Горна Оряховица, Враца, Видин, Перник, Плевен, Ловеч, Пловдив, Русе, Смолян, София, Стара Загора, Сливен, Димитровград, Кърджали и Шумен.

Според специалистите от РИОСВ-Пловдив причини за повишените концентрации са интензивният автомобилен транспорт, масовото използване на твърди горива в бита и наличието на мъгла през по-голямата част от денонощието.

Въпреки че има завишено количество на фин прах във въздуха над страната, няма опасност за здравето на хората, обясни Валери Серафимов, началник-отдел “Мониторинг на въздуха” в Изпълнителната агенция по околна среда. Според него, за да има негативно влияние върху здравето на населението, трябва човек да е бил на мястото на запрашаването постоянно и в повечето дни с отклонение.

Най-уязвими са децата, възрастните, както и хората с белодробни заболявания. Не може да се окаже, че някой е бил денонощно изложен на фини прахови частици, каза още Серафимов.

В края на 2010 г. Европейската комисия заплаши страната със започване на процедура заради запрашаването на въздуха. През 2011 г. сайтът EurActiv определи замърсяването у нас като хронично: “България едно от най-смъртоносните места за живеене в света заради лошото качество на въздуха”.

Вирни се горе