Лекари: Ситуацията с хепатита излиза от контрол

Лекари: Ситуацията с хепатита излиза от контрол

Ситуацията е много тревожна, вече болните от хепатит А в Стара Загора са над 200 души, алармира д-р Николай Колев – директор на местната болница “Професор Стоян Киркович”. “Аз изпитвам затруднения по настаняването им, закривам отделения, за да правя инфекциозни нови такива. Нещата излизат извън контрол”, предупреди лекарят пред БГНЕС, след като още вчера той настоя в града да бъде обявена епидемия.

И в Хасково има бум на хепатитно болни. 102-ма са заболелите в града и региона, а през вчерашния ден са хоспитализирани 22-ма. Леглата в инфекциозното отделение в хасковската болница не достигат.

“Абсолютно никаква реакция от никого, нито от Регионалния център по здравеопазване, нито от министерството, нито от главен санитарен инспектор. Аз мисля, че е крайно време да се намесят и ако това не е епидемиологичен взрив – само вчера 53-ма човека с хепатит”, каза още директорът на старозагорската болница.

Той добави, че средствата на болницата са ограничени. Здравната каса изплаща по клиничната пътека 800 лева, а лечението струва 1000. Престоят е за 5 дни, но досега не е имало случай пациент да е останал по-малко от 10 дни. “Тези пациенти ни връщат финансово назад… Ние влизаме в разходи, като закупуваме еднократни прибори за хранене, чаршафи, дезинфектанти допълнително и всичко това е за сметка на работещите в лечебното заведение”, поясни д-р Колев.

До този момент в болницата шест терапевтични отделения са затворени, за да бъдат настанени в тях заразени от хепатит. Ако тази ситуация продължи да се развива, ще бъда принуден да затворя и хирургични отделения утре, добави Колев.

До 16 ч. в инфекциозното отделение на болницатата са приети 17 нови пациенти с тази диагноза, уточни късно следобед за БТА началникът на отделението Валерия Филипова. Общият брой на заразените с хепатит А в Старозагорско вече е 219. Сред заболелите вече има и медицински персонал, ученици, учители, чужденец.

В областта няма да бъде обявена епидемия от хепатит, въпреки големия брой заразени, съобщи директорът на РИОКОЗ Елена Канева. Инспектори от днес проверяват учебните заведения за спазване на правилата за хигиена, дезинфекционния режим, състоянието на санитарните възли. Взети са проби за изследване и на питейната вода.

Проверки започват в комплекса “Марица-изток”. Според статистиката на РИОКОЗ, 12 на сто от всички заразени работят в рудниците и електроцентралите в комплекса.

Общо 73 на сто от заразените с хепатит са мъже на възраст от 20 до 40 години. От 1992 г. не е имало такава висока заболеваемост от вирусен хепатит А в региона и в страната, сочи статистиката на РИОКОЗ.

“Обстановката е сравнително нормална за сезона. Обявяването на епидемия е спорен въпрос. При хепатита няма математически модел с точна бройка, при която да се обяви епидемия, но колегите по места имат право да вземат такива мерки”, коментира по-рано пред bTV д-р Ангел Кунчев – началник на отдел “Надзор на заразните болести” в Министерството на здравеопазването.

Вирни се горе