Василена Паричкова е единствената ученичка от област Смолян, с почетно отличие "Национална диплома"

Василена Паричкова е единствената ученичка от област Смолян, с почетно отличие "Национална диплома"

На специална онлайн церемония, днес бяха връчени почетни отличия “Национална диплома” на особено изявени зрелостници от цялата страна. На празничното събитие на 30.07.2020г в РУО Смолян, отличие беше връчено на Василена Асенова Паричкова, завършила с пълен отличен ППМГ “Васил Левски“ в Смолян. Тя е единствената ученичка от област Смолян, номинирана за престижната награда, която получиха 44 ученици от страната. Василена се дипломира през учебната 2019/2020г и е лауреат на националната диплома за отличен успех 6.00 през целия период на обучение в гимназията, включително и на ДЗИ.

Националната диплома й бе връчена от кмета на Община Смолян Николай Мелемов, който е възпитаник на Райковската гимназия и патрон на честванията за 100-годишнината от създаването на училището. Луксозно издание за природата, историята и цивилизацията на България, както и специален подаръчен комплект от тефтер и химикал, получи за постиженията си като подарък от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Онлайн връзка събра всички лауреати на отличието в 28 области на страната, които бяха представени и поздравени от зам.-министър инж. Таня Михайлова, която подчерта, че церемонията е необичайна, но труда и усилията на всички отличници, получили престижната диплома, заслужават признание и благодарност, както и на техните родители, и учители. „Амбицията, формирана в училище, ще ви помогне да се развивате. Вие сте млади, умни и добри млади хора. Запазете критичното си мислене към заобикалящата ни действителност. Тържеството на знанието всеки носи в душата си, вашето тържество е на духа! Никой до успеха не стига сам, поздравявам вашите учители, те се гордеят с постиженията ви! Адмирации, учители!", каза зам.-министър Михайлова. В онлайн платформата за тържественото връчване на националните дипломи се включи и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който поздрави отличниците, преподавателите и семействата на зрелостниците, отличени за постиженията си.

„Беше трудно за цялата образователна система, за вас 12-класниците беше особено трудно, защото ви предстоеше завършване и кандидатстване. Справихте се блестящо!“, каза министър Вълчев. Той виртуално се запозна с лауреатите на отличието „Национална диплома“ и приветства зрелостниците, които вече са приети в най-престижните български и европейски университети, като всички заявиха желание след дипломирането си, да се върнат в България и да работят за развитието на родината си.

Василена Паричкова от Смолян е приета да следва архитектура в УАСГ в София. Тя благодари на родителите си, на учителите и приятелите си, които са я подкрепяли, за да постига тези високи резултати. Поздравления към отличничката от ППМГ „Васил Левски“ в Смолян поднесе и началникът на РУО Мария Семерджиева. Тя благодари на родителите за възпитанието и подкрепата, за да бъде днес Василена гордост не само за семейството си, но и за училището и образователната система в област Смолян.

„Сигурна съм, че това няма да е последния успех на Василена!“, заяви г-жа Семерджиева. „Горди сме, че си наша ученичка, в документа ти са само шестици, зад тях стоят много труд, дисциплина и много усилия. Ти не си просто зубър с отлични оценки, ти си широко скроен човек, обичаш природата, занимаваш се със спорт, планинарство, фотография, а твоите снимки като член на фото клуб „Орфей“ и „Аз фотографът“ още дълго ще красят коридорите на родното училище!“, каза в поздравлението си директорът на ППМГ “Васил Левски“ Мария Илиева. „За нас беше шанс да бъдем твои учители! Ти си едно огромно сърце, пълно с доброта. Петте години с теб и класа ти бяха неповторимо преживяване, удоволствие- с много труд, но без умора!“, каза класният ръководител Венета Тончева.

Вирни се горе