Васил Люнчев /програмист/:„ ИТ образованието, което дават българските университети, е на световно ниво“

Васил Люнчев /програмист/:„ ИТ образованието, което дават българските университети, е на световно ниво“

„Българските програмисти са много добре подготвени и търсени в ИТ компаниите по цял свят“. Това каза Васил Люнчев – млад ИТ специалист, който е имал възможност да работи както за български, така и за редица чуждестранни фирми. По думите му българските университети дават образование в областта на ИТ сектора, което е на световно ниво. „Аз лично нямам никакво желание да отида в чужбина, макар че съм имал много добри предложения. София е моето място. За съжаление бих казал, че в България, извън София трудно може да се намери добра работа за програмисти“, отбеляза Люнчев.

Васил Люнчев е роден в Смолян, завършил е Езиковата гимназия в града, след което следва информатика в Софийски университет. Сега работи като програмист в столицата. „В гимназията в Смолян бях състезател по информатика и това много ми помогна. След като завърших Софийския университет, отидох на интервю в Гугъл в Лондон. Там се представих много добре, но реших да видя какво има в София, кои са конкурентите на Гугъл. Явих се на интервю в една фирма в София, чийто централен офис е в Берлин, харесаха ме и започнах работа там“, каза младият програмист.

Според Люнчев изключително важно е да се общува с колегите, това е опит от чужбина. „Има заблуда, че програмистите са затворени вкъщи, асоциални хора, това категорично не е вярно. Полезно е да се виждаш и да комуникираш с хората, с които работиш. Аз лично не обичам да работя вкъщи. Не ни позволяват да работим от вкъщи, не че е забранено, но е препоръчително да бъдем в офиса, където са другите колеги. Освен това компаниите правят често срещи, за да могат хората да се опознаят“, добави Васил Люнчев. Той бе на среща с млади хора и ученици в хотел „Кипарис“ в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“, организирана от СНЦ “Нови хоризонти”. Беше впечатлен от техния интерес и сподели : „Учениците бяха много ентусиазирани и задаваха различни въпроси за програмирането, за заплатите, за работата на програмистите. Исках да им разкажа нещата, които аз лично не знаех, когато бях в гимназията – какво прави един програмист, как се работи в големите фирми, какви заплати дават. Мисля, че им беше интересно. Разказах им и за различните държави, в които съм работил. Най-много се впечатлиха от факта, че Софийският университет, в частност обучението по информатиката, е много по-добър от огромната част от университетите в чужбина. Работил съм с много хора от различни държави и всъщност дипломата ми от Софийския университет е била напълно достатъчна, за да бъда на ниво и да работя успешно“, категоричен беше Васил Люнчев.

Вирни се горе