Валя Василева/РИМ „Стою Шишков“/:„Хлябът е най-важното нещо на трапезата на българина. Чрез хляба поемаме тялото Господне“

Валя Василева/РИМ „Стою Шишков“/:„Хлябът е най-важното нещо на трапезата на българина. Чрез хляба поемаме  тялото Господне“

Никулденски обредни хлябове раздадоха експертите от РИМ „Стою Шишков“ – Смолян в храм „Св. Николай Чудотворец“ в Устово. Днес, на Никулден, се проведе първата проява от музейна програма „Обредни хлябове за храмовите празници“. „Мисията на РИМ е да запазва културно- историческото наследство на родопчани от древността до наши дни. Нашата цел e да покажем какви са традициите в изработването на обредните хлябове. Щом знаем традициите, значи стоим здраво на корена си, щом сме здраво на корена си, ще бъдем силни“, каза директорът на музея Валя Василева.

Никулден е празник по време на коледните пости затова хлябовете са постни изработени от брашно, вода и мая или квас. „Украсата е пластична и изразява отношението на българите към света, към кръговрата в природата, към вечните неща като звездите, слънцето и Господ“, каза още Василева. Според традициите за всеки голям празник има различна украса върху хляба, посветена на светеца.

Никулденските хлябове са наричани в българско: Боговица, Никулски хляб, Никулденски колак, Никулденски кравай, Богова пита, Никулска пита, Параклис, Служба, Светец, Петохлебие и др., с врязан отпечатък от просфорник и схващани като своеобразно жертвоприношение на светеца – повелител на моретата и покровител на моряци и рибари. Хлябовете бяха осветени по време на празничната служба в храм „Св. Николай Чудотворец“ в Устово от трима свещеници – иконом Запрян Шиков, отец Васил Маджаров и отец Димитър Михайлов и раздадени за здраве на хората, на семействата и на цялата общност. „Хлябът е най-важното нещо на трапезата на българина. Чрез хляба ние поемаме тялото Господне“, каза Валя Василева.

Вирни се горе