Валя Балканска празнува рожден ден – Честит празник!!

 Валя Балканска празнува рожден ден – Честит празник!!

8 януари е рожденият ден на една от най-обичаните и популярни български народни певици – Валя Балканска, прославила България в цял свят.

“Валя има невероятна съдба. Иска ми се да кажа, че тя е нейна галеница, но няма да съм справедлив. Като всички големи имена в изкуството на нашето време, Валя Балканска е обичана и мразена, освирквана и аплодирана, възхвалявана и отричана, но винаги е оставала истинска. Като земята, която я е родила и откърмила…”, казва за нея писателят-журналист Светозар Казанджиев.

Певицата става днес, 8 януари, на 77 години. Но не като мрънкащ и недоволен пенсионер, а като тореадор на коридата, раздавайки себе си на България и на целия свят. Тя не спира да концертира, да пътува, да участва в благотворителни и всевъзможни обществени прояви, споделя още писателят.

Най-известният ѝ запис − самостоятелно изпълнение на песента “Излел е Делю хайдутин” − е направен в края на 60-те години на ХХ век от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг и е издаден на плоча в САЩ. Няколко години по-късно екземпляр от плочата попада случайно сред закупените за прослушване записи при подготовката на Златната плоча − послание от Земята, което да полети извън пределите на Слънчевата система на борда на два идентични космически летателни апарата от програмата “Вояджър” на НАСА. Песента е включена в окончателната 90-минутна селекция от музикални произведения от Карл Сейгън и полита най-напред на “Вояджър 2”, който е изстрелян на 20 август 1977 г, а две седмици по-късно − на 5 септември 1977 г. − и на “Вояджър 1”. На 25 август 2012 г. “Вояджър 1” става първият обект с човешки произход, който напуска хелиосферата и навлиза в междузвездната среда. Нека да чуем една от песните, които полетяха в Космоса – “Излел е Делю хайдутин”.

„SmolyanNews.com“ пожелава на Валя дълги години здраве и да продължава да радва публиката в България и по света със своите прекрасни песни. Честит празник!

Вирни се горе