Вълнуващ Бабинден в НЧ „Орфееви гори“

 Вълнуващ Бабинден в НЧ „Орфееви гори“

Вълнуващ празник за пет акушерки в читалище „Орфееви гори“ в Райково. На 21 януари там празнуваха Бабинден. За поредна година танцовата зала на читалището стана импровизиран мегдан, на който се събра, както е било едно време, ”цялото село” – тоест „бабите” акушерки, самодейци и приятели, за да възпроизведат традицията за благодарност към тези, които участват в раждането и първи посрещат новия живот. Стопанката Русанка Бодурова – ръководител на клуб „Хоро”, поздрави акушерките и прегърна всяка една от тях. „Тези прекрасни жени са посветили живота си на една изключително благородна професия. За да упражняваш професията на акушерка, трябва да носиш в сърцето си любовта към живота, любовта към децата“, каза Бодурова.

Пет акушерки – Елица Моллова, Екатерина Хронева, Магдалена Кърнева, Тони Коджебашева и Йорданка Драгнева бяха специални гости. Четири от тях са вече пенсионерки, а все още работещата Йорданка Драгнева бе поканена да изпълни ритуала с умиването на ръцете и първото изкъпване на бебето.

Както традицията повелява акушерките бяха дарени с хавлиени кърпи и сапун. Танцьорите от клуб „Хоро“ представиха сценичната постановка Бабинден. В нея се показва как младите булки, още от ранни зори, са омесили погачи, правили са клинове, приготвяли са дарове за бабата, която е обираждала децата. След това отивали на гости при нея, за да й целунат ръка, да я почетат за празника. „Това е чисто женски празник. На този ден жените са имали право да се веселят, да правят лудории, дори да подкарат бабата да я изкъпят. Мъжете, от своя страна, били любопитни какво се случва в дома на бабата, а тези, които се осмелят да надничат, бивали наказвани“, посочи Русанка Бодурова.

Празникът продължи с музикални поздрави от самодейци и с кръшни хора, които се виеха в танцовата зала на читалище „Орфееви гори”, в чест на акушерките, на бабите и на всички онези, които са се сдобили с рожби и са усетили онова вълшебно вълнение и радост.

Вирни се горе