В Смолян ще се проведе Национална конференция по астрономия

В Смолян ще се проведе Национална конференция по астрономия

В Смолян ще се проведе Национална конференция по астрономия, съобщи Христина Калайджиева, директор на планетариума в Смолян.

Конференцията ще премине под мотото “400 години модерна астрономия”. Събитието ще се проведе в смолянския планетариум през октомври и ще продължи три дни.

Калайджиева обясни, че конференцията е част от мероприятията, свързани с Международната година на астрономията. Конференцията ще включва изнасяне на доклади от видни български учени.

По думите на Калайджиева, Смолян е най-подходящото място за провеждането на такъв тип конференции, защото в областния град се намират най-големите научни обекти в нашата страна като Планетариума и Обсерваторията. "Нашият град се нарича ”Астрономическата столица на България”, заяви Калайджиева.

В момента се приемат заявки за участие в конференцията. По думите на Калайджиева, над 60 учени и астрономи ще присъстват на Националната конференция по астрономия.

Директорът на смолянския планетариум каза още, че след 10 септември в залите на Планетариума ще бъде открита изложба на стари астрономически уреди, които са използвани преди 50 години. Ще бъдат изложени и част от неизползваните уреди от НАО “Рожен”. Старите астрономически уреди представляват интерес за любителите на астрономията, каза още Калайджиева.

Вирни се горе