В Смолян бе почетен Св. Мина с участието на архимандрит Висарион

В Смолян бе почетен Св. Мина с участието на архимандрит Висарион

Света Литургия в памет на Св. Мина бе отслужена днес в храм «Св. Неделя» в Смолян, кв. Райково. Багослужението оглави архиерейският наместник архимандрит Висарион, заедно със секретаря на Архиерейството протойерей Запрян Шиков и госта от манастира «Св. Георги» в Белащица, Пловдивско, йеромонах Йоан.

След богослужението в църквата множеството присъства и на празничния водосвет по повод храмовия празник на параклиса «Св. Мина» на новия център в Смолян. Той бе отслужен от архимандрит Висарион, пристигнал специално от Кръстова гора, където е игумен, протойерей Запрян Шиков и йеромонах Йоан. От тримата заедно бяха прочетени стотици имена, записани за здраве и успехи от смолянчани и гости на града.

Отец Шиков произнесе слово, припомняйки житието на светеца, който твърдо отстоявал Христовата си вяра. Св. Мина е бил войн в Египет по времето на римските императори Диоклетиан и Максимин, които жестоко преследвали християните. Отказвайки да се поклонява на техните идоли и запазвайки си вярата, той се оттеглил в планина на пост и молитва и приучвайки се на Божиите закони, останал верен Христов ученик. Но бил открит и посечен с меч през 296 г. Мощите му били пренесени и погребани с почести в Александрия.

Отец Запрян посочи още, че св. Мина е любим закрилник на децата, жените, семействата, на бездомни и пътуващи, на сираци, чува искрените им молитви и помага. Той поздрави всички именници, а на множеството пожела здраве и живот.

След като освети водата, прочитайки специалните молитви за това, архимандрит Висарион поръси всички с нея, влезе в параклиса да го освети, както и курбана, приготвен от църковното настоятелство. Той се обърна към многото присъстващи с благослов, пожелавайки на всички благословени дни.

Вирни се горе