В Славеино готвят протест срещу бежанци

 В Славеино готвят протест срещу бежанци

Хората от село Славейно готвят протест. Те се обявиха срещу предложението на Софийския университет да предостави базата си в село на сирийските бежанци, съобщи БНТ.

Предложението все още не е официално, а допитването в селото било един вид проучване на общественото мнение. Кметският наместник обяснила пред съселяните си аргументите на ръководството на университета. Има капацитет базата, това евентуално може да създаде работа, да отвори работни места за хората в селото, също така и за бизнеса… едно оживление може да настъпи и да бъдем съпричастни към това което се случва, по някакъв начин да проявим толерантност, – смята кметският наместник на Славейно.

Базата е общежитие на бившето оздравително училище в селото, което сега се стопанисва от Софийския университет. В четириетажната сграда има добри условия за живот и в нея могат да се настанят 120 души, основно семейства с деца. Местните хора обаче са против. В Славейно живеят предимно възрастни хора, а много от къщите през зимата са празни и заключени. Местните се заканиха, че ако в селото дойдат бежанци, са готови и на протест.

Вирни се горе