В Регионална библиотека „Николай Вранчев” отличиха победителите в конкурса за Библиотека и Библиотекар на годината

В Регионална библиотека „Николай Вранчев” отличиха победителите в конкурса за Библиотека и Библиотекар на годината

На 11 май, денят, в който почитаме въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители, своя професионален празник отбелязват българските библиотекари. По този повод в Регионалнa библиотека „Николай Вранчев” гр. Смолян, заместник-областният управител Илия Годев и и.д.директор на библиотеката Йорданка Вълчева излъчиха и официално наградиха победителите в областния конкурс за годишни награди за библиотечна дейност, в категориите „Библиотека на годината” и „Библиотекар на годината”. Конкурсът се провежда ежегодно под патронажа на Областния управител.

Комисията, оценяваща постъпилите кандидатури в двете категории, е в състав: председател Илия Годев – заместник-областен управител и членове: Йорданка Вълчева – и. д. директор на Регионалнa библиотека „Николай Вранчев” гр. Смолян; Димитър Кузманов – главен експерт в дирекция АКРРДС на Областна администрация Смолян; Светлана Хаджиева – завеждащ отдел „Справочно-библиографски и краезнание“ в Регионалнa библиотека „Николай Вранчев”.

Те присъдиха годишната библиотечна награда БИБЛИОТЕКА НА ГОДИНАТА на Библиотеката при ОНЧ „Просвета – 1908“ гр. Златоград. Мотивите на комисията за това решения са: Водещо място по посещаемост и читаемост в библиотека за област Смолян. Най-добра обръщаемост на библиотечния фонд. Активна работа с различни групи читатели и проведени значими културни събития през годината. Успешно защитен и реализиран проект „Зелена академия в читалищната библиотека” в конкурсна сесия „Библиотеката – активен участник в обществения живот” на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

За БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА беше отличена Силвия Лободова – секретар-библиотекар при НЧ „Пробуда – 1967”, с. Пловдивци, община Рудозем със следните мотиви: Активна работа с деца за стимулиране на навици за четене, основна читателска аудитория в малка читалищна библиотека. Множество различни форми на работа – Проект „Подвижна библиотека”, с който участва в Пета национална конференция “Насърчаване на грамотността и четенето“- Център за развитие на човешките ресурси-18-21.10.2016г., „Денят на Андерсен“, Градинката на малката Ида“, „Празник на приказките и приказните герои“, Баба Марта, Еньовден и др.

Специални музикални поздрави по случай Празника на библиотекарите отправиха ансамбъл „Родопа”, деца и колеги на библиотеката. Поздравителни адреси, в знак на уважение, колективът на Регионална библиотека „Николай Вранчев” получи от Мария Габриел – зам.-председателя на ЕНП-Жени, заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата; от Българската библиотечно-информационна асоциация; синдикати и други.

Вирни се горе