В Райково панихидата на Голямата Задушница бе отслужена от епископ Висарион

В Райково панихидата на Голямата  Задушница бе отслужена от епископ Висарион

На Голяма Задушница – ден преди Неделя Месопустна в райковския храм „Св. Неделя“ по църковна традиция бяха достойно почетени починалите души. Светата Литургия за упокой отслужи енорийският свещеник иконом Запрян Шиков, а общата Панихида – от Смоленския епископ Висарион, предстоятел на храма и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Техни помощници бяха иподяконите Валери, Илия, Емил и Иван, а песнопенията изпълняваше църковният хор с диригент Росица Казалиева.

Църквата е отредила да се почитат починалите с молитви, варено жито /коливо/, вино и хляб и те заедно с други раздавки бяха донесени от множество миряни с надеждата да се упокоят душите на починалите им близки, казвайки: „Бог да прости!“ Житото символизира Възкресението, виното е символ на Христовата кръв, а хлябът – Неговата плът. Общата Задушница е специален ден за всички починали души: „Дай, Господи, прошка на греховете на всички наши отци, братя и сестри, отишли си преди нас с вяра и надежда за възкресение, и направи вечна тяхната памет“. Молитвите ни свързват с тях, поддържат нашата връзка и любов към тях и към Бога. „Смъртта е отредена не за унищожаване на живота, а за пресъздаването му в нетление, слава и сила.“

На светата Литургия за упокой, отслужена от иконом Запрян Шиков, и на общата Панихида, отслужена от епископ Висарион, миряните от храм „Света Неделя“ от сърце се помолиха за вечна памет на своите близки, с тиха надежда и дълбока вяра, „че е видено“ раздадоха всичко, което бяха принесли за „Бог да прости!“ – “Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост” (Сир. 7:36).

Тази Голяма Задушница /Месопустна/ е първата за годината. Втората – Черешова Задушница – ще бъде на 19 юни, ден преди Петдесетница, а третата – Архангелова Задушница /мъжка/ е в съботата преди Архенгеловден – на 6 ноември.

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Георги Палагачев

Вирни се горе