В Райково бяха почетени Вси български светии със св. Литургия и с водосвет за здраве и спасение

 В Райково бяха почетени Вси български светии със св. Литургия и с водосвет за здраве и спасение

На 10 юни – Втората неделя след Петдесетница, параклисът „Всички български светии” в Каювското дере – Райково, отбеляза своя храмов празник. Светата божествена Литургия отслужи секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“, към която енория е параклисът. В служението участва църковният хор към храм „Св. Неделя“ с диригент Росица Казалиева.

Много богомолци от енорията и града почетоха празника на Вси български светии, някои подготвени за причастие. Отслужен бе водосвет за здраве и спасение. Иконом Запрян Шиков поздрави всички присъстващи с празника и припомни с примери от нашата православна история делата и подвига на просиялите във времето с вярата си българи. Не случайно през 1954 г. Св. Синод на БПЦ постановява втората неделя след Петдесетница да бъде обявен за ден на Всички български светии. Патриарх Кирил тогава отслужва първата литургия за празника в столичния храм “Свети Седмочисленици”. От тогава всяка година в календара си нашата Църква посочва празника, а духовниците и християните с почит възхваляват родните ни светии. Иконом Запрян Шиков посочи имената на светите братя Кирил и Методий, техните ученици, Майка Параскева, Св. Йоан Рилски, патриарх Евтимий, светиите от по-ново време, включително Баташките и Новоселските мъченици. Просияли с вярата си във времето, Църквата е канонизирала над 100 български светии, между които четирима князе и царе, патриарси, епископи и войни. Нека имаме примера на нашите родни светии – покровители и ходатаи, които чуват нашите молитви и по Божия милост ни помагат, посъветва множеството иконом Запрян Шиков. Те увенчаха историята на нашия народ с венец от благочестиви и народополезни дела.

Именно на Вси български светии е посветен параклисът в Каевското дере. Той е съграден от родолюбиви българи в чест на посечените през 1720 г. по време на османското робство 200 райковски първенци, неотстъпно запазили вярата си в Христа. Ктиторът хаджи Петко Аврамов и председател на Среднородопския християнски събор „За вяра, род и родина“ сподели, че предстои довършване на стенописите от художника Сергей Василев, за да може следващата година, напълно завършен и благоустроен, параклисът да бъде предаден официално на църквата “Св. Неделя” – Смолян.. Този храм-паметник е съграден в трудните и оскъдни 1994-1995 г. по идея на Среднородопския християнски събор „За вяра, род и родина“ с индивидуални и колективни дарения, осветен е от тогавашния Пловдивски митрополит Арсений, но все още продължават благоустроителните дейности. Обявена е нуждата от подкрепа – финансова и с материали.

Росица Примовска

Вирни се горе