В понеделник специалисти ще измерват въглеродния оксид в издишания въздух

В понеделник специалисти ще измерват въглеродния оксид в издишания въздух

На 2 юли, понеделник специалисти от здравната инспекция в Смолян за пореден път ще измерват безплатно въглеродния оксид в издишания въздух от 15:00 до 18:00 часа на Стария център в Смолян. А всеки, решен да пребори нездравословната привичка, може да направи това в РЗИ след предварително записване на тел. 0301/ 58930, призоваха от инспекцията.

Акцията е по повод 7 години от разкриване на кабинети за отказване от тютюнопушенето в Регионалната здравна инспекция в Смолян.

За насърчаване на по-голям брой хора да преодолеят тютюневата зависимост се реализираха акции по измерване на въглероден оксид в издишания въздух. За първи път те се състояха през май 2011 г. на няколко централни места в областния град и бяха посрещнати с огромен интерес. Повече от 600 души пожелаха да получат информационни материали за вредата от употребата на цигари, 135 от тях се убедиха в негативния ефект върху организма им, като измериха съдържанието на токсичния газ в издишания от тях въздух, а 31 човека бяха консултирани в Кабинета за отказване на цигарите. През 2012 г. РЗИ отново даде възможност за участие в такова изследване. Акции се проведоха сред студентите на града по повод Световен ден без тютюнопушене, обясни Деница Иванова – ст. експерт „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, РЗИ – Смолян.

Вирни се горе