В петък започват проявите за празника на Левочево

В петък започват проявите за празника на Левочево

От петък – 20 юли, с хубава фолклорна музика и народно веселие в смолянското село Левочево започва традиционният събор “Илинден – среща на родовете”, съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

Той е организиран от кметство Левочево, Горовладелска производителна кооперация “Сакарка”, читалище “Развитие – 1919” и църковно настоятелство при храм “Св. Св. Петър и Павел”.

В събота в 16.30 часа младежите от сдружение “Родопски хайдути” ще направят историческа възстановка на събитията, разиграли се на 8 юни 1903 г. пред къщата на войводата Тодор Хвойнев, известни като “Левочевската афера”.

Официалното откриване на празника е в 18 часа, когато ще бъде изпълнено и решението на Общински съвет-Смолян, за посмъртно удостояване на певицата Надежда Хвойнева със званието „Почетен гражданин на Смолян”. Същия ден състави от смолянското читалище “Христо Ботев – 1871” ще изнесат концерт.

В неделя празникът продължава, като в 09.00 часа започва Божествена света литургия в храм “Св. Св. Петър и Павел”. Срещата на родовете започва в 12 часа в околността на параклиса “Св. Илия”, където ще бъде раздаден и курбан.

Вирни се горе