В област Смолян: 38 деца са осиновени, 8 от тях чрез международно осиновяване и 30 в страната

В област Смолян: 38 деца са осиновени, 8 от тях чрез международно осиновяване и 30 в страната

С националното законодателство в Република България са определени редът на компетентните институции за осигуряване на специална закрила и помощ на децата, лишени временно или постоянно от семейната си среда, включително и осиновяване.

Изминалата 2016 година се отчита като активна за дейността, осъществявана от Съвета по осиновяване към Регионална дирекция за социално подпомагане (РДСП) – гр. Смолян. След въведените промени в Семейния кодекс още от 2009 г. се облекчи и ускори процедурата за вписване в регистъра за пълно осиновяване на децата, които не са потърсени от своите родители в шестмесечния срок от датата на настаняването по административен ред, като се даде възможност за извеждането им в сигурна семейна среда чрез осиновяване. Съветът по осиновяване към РДСП–Смолян в своята политика прилага подход, който позволява в максимална степен да се защитят интересите на детето, като се избере най-подходящата семейна среда за неговото развитие и отглеждане. С всяко решение на Съвета са гарантирани правата и най-добрия интерес на детето, обяви днес Цеца Данчева, главен експерт „Закрила на детето“ в Регионална дирекция “Социално подпомагане” в Смолян.

Заседанията на Съвета се провеждат всяка седмица, както е законово регламентирано, което увеличава шанса на вписаните деца в регистъра да намерят дом и семейство. Предвид големия брой на кандидат–осиновители, вписани в регистъра на желаещи да осиновят дете, това е една реална възможност за тези деца.

Най–често срещаните проблеми през цялата 2016 година при работата на Съвета бяха свързани с липсата на кандидат–осиновители, мотивирани да отглеждат деца с увреждания, деца с малцинствен произход или деца на по–голяма възраст. В края на изминалата 2016 година в регистъра на деца за пълно осиновяване са вписани 34 деца, като една голяма част от тях са на висока възраст, такава каквато кандидат–осиновителите български граждани трудно вземат решение да осиновят, посочи Данчева.

Тъй като нормативната уредба дава възможност на кандидат-осиновителите да заявят и изберат в кои регистри, водени от РДСП на територията на страната, да се впишат и да се разглеждат от съветите по осиновяване, към 31.12.2016 г. вписаните кандидат-осиновители в Регистъра на осиновяващи при условията на пълно осиновяване са общо 1260, като само през 2016 г. са вписани 688 кандидат-осиновители, в това число 17 вписани кандидат–осиновители, които с постоянен адрес в област Смолян. Към момента вписаните кандидат-осиновители по постоянен адрес са 21.

През изминалата 2016 година 38 деца са осиновени, като 8 от тях са осиновени чрез международно осиновяване и 30 деца са осиновени в страната. Една голяма част от осиновените деца в страната са бебета, докато осиновените чрез международно осиновяване са деца на по–висока възраст.

През изминалата година са взети 12 решения за вписване в регистъра за международно осиновяване, след като у нас са изчерпани всички възможности за намиране на родители на децата.

От всички вписани в регистъра деца, 3 са заличени поради навършване на определена възраст и настъпване на пълнолетие, а 1 дете е заличено поради промяна на настоящия адрес, свързан с преместването му в услуга от резидентен тип на не територията на друга област.

Не по–маловажни остават все още въпросите, свързани с нагласите на кандидат–осиновителите и очакванията им към децата за осиновяване. При разговор и консултиране на кандидат–осиновителите се обръща внимание на факта, при извършването на проучване за вписването им в Регистъра, следва да обмислят добре категоричните изисквания към детето, което желаят да осиновят като възраст, пол и етнос, които в една или друга степен удължават периода на осиновителната процедура, а именно колкото повече и по–категорични са изискванията и очакванията, на които според тях трябва да отговаря осиновеното дете, толкова по– дълъг е периода на изчакване.

Вирни се горе