В най-голямото рудоземско село раждаемостта се увеличава, напук на демографския срив

В най-голямото рудоземско село раждаемостта се увеличава, напук на демографския срив

От няколко години насам нацията започна да се топи, вследствие на демографския срив, на смъртността и “спасяването” на младите в чужбина. С подобни тревожни факти и статистики ни заливат непрекъснато от синия екран и от останалите средства за масова информация. Но ние не се отказахме да търсим добрата новина и ето, че има лъч надежда в дъното на тунела, пише сайтът “Родопчани”.

Фактите не са толкова тревожни, поне за най-голямото рудоземско село- Чепинци. Там се наблюдава обратната тенденция. По върпосите за раждаемостта в Чепинци през последните 2 години разговаряхме с кмета Асен Пехливанов. По думите му цифрите са окуражаващи. Той посочи, че през 2012 година новоредените са били 16, а миналата година броят им е нараснал до 25. С други думи раждаемостта се е увеличила с 56,25%.

Кметът допълни, че от началото на годината в Чепинци има 3 новородени, като за същия период на миналата година те са били с едно повече. В заключение той изрази надежда тенденцията към увеличаване на раждаемостта да продължи и през тази година.

Вирни се горе