В музея показват пушката на Петко войвода и историческото оръжие „Уинчестър“ за 3 март

В музея показват пушката на Петко войвода и историческото оръжие „Уинчестър“ за 3 март

По повод 3 март – Националният празник на Република България и 140-годишнината от Руско-турската война 1877-1878 година РИМ „Стою Шишков“ – Смолян ще открие изложбата „За честта и славата на България“. Това е първата инициатива на Смолянския музей по повод на Европейската година на културното наследство 2018 г.

Основната й цел е популяризирането както историята на българската наградна система, така и високата художествена стойност на отличията като произведения на ювелирното изкуство. Събирана и обогатявана в продължение на десетилетия тази музейна колекция включва тематични сбирки от ордени, медали, знаци и почетни звания. Най-ценните образци обхващат периода от Освобождението до края на ХХ век. В изложбата се представят 142 автентични образци от монархическата и народно-републиканската системи.

Наградните отличия са неотменен атрибут от историята на всяка държава, от нейния политически и дипломатически живот, обясни Златка Петрова- главен уредник,зав. отдел „Връзки с обществеността“ в РИМ „Стою Шишков” – Смолян.

Най-важната им функция – да се връчват за заслуги на проявилите се в името на България, остава неизменна. Те, като източник на информация, се изучават, събират и оценяват с техните конкретни исторически характеристики, наименования, статути, изисквания за награждаване, външен вид и символи. За периода от 1989 г. до 2016 г. изложбата е гостувала в много музеи в страната: Асеновград, Кърджали, Пазарджик, Генерал Тошево, Търговище, Попово, Разград и Батак.

В деня на Националния празник 3 март след 13.00 часа и на 4 март в музея ще се експонира пушката на Петко войвода, защитникът на Родопите през 1878-79 г., съхранявана в колекция „Оръжие“ на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян. На този ден за трета поредна година в общинското тържество историческото оръжие обр. „Уинчестър“ ще присъства специално.

Изложба „За честта и славата на България“ ще се открие на 2 март от 17.00 часа в експозиционните зали на музея.

Вирни се горе