Откриват паметна плоча на героите от 21 Средногорски пехотен полк

Откриват паметна плоча на героите от 21 Средногорски пехотен полк

По повод честването на 100-годишнината от Балканската война и Освобождението на Родопите от Османско владичество в смолянския квартал Устово в петък, на 12 октомври 2012 г. от 11.00 часа ще се открие паметна плоча, съобщи председателят на ГПК „Средногорецъ” и на ИК Иван Сулинаджиев.

По време на освободителната мисия в Централните Родопи на 21-и пех. Средногорски полк през Балканската война, командирът на полка – полк. Владимир Серафимов, гостоприемно е поканен и се настанява с част от щаба си в къщата на устовския първенец Иван Атанасов Сулинаджиев. Това става на 12 окт. 1912 г., когато части от полка освобождават град Смолян. Събитието предхожда тежките, но победни боеве при с. Аламидере (днес с. Полковник Серафимово), с настъпващият откъм Палас (дн. гр. Рудозем) 30-хиляден корпус на Явер паша, натоварен със задачата да отблъсне частите на полка и да настъпи към Пловдив.

Днес наследниците на Иван Ат. Сулинаджиев са обединени в Горовладелска производителна кооперация „Средногорецъ”, кръстена на славния български войник-освободител от 21-и полк. През пролетта на 2011 г., на Общо събрание на кооперацията, родът Сулинаджиеви единодушно решава да отбележи описаното събитие с поставяне на паметна плоча. Днес тази плоча е вече факт. Тя е изработена и монтирана изцяло със средства на рода Сулинаджиеви и ще бъде тържествено открита точно 100 години след вълнуващото събитие.

На тържеството са поканени да присъстват министъра на отбраната, кмета на Община Смолян, директорът на ОДМВР – Смолян, командирът на 101-ви алпийски батальон, експертът по войнишките паметници в МО, централните и местните ръководства на военно-патриотичните съюзи и медиите. Плочата ще бъде осветена от свещеници от устовските църкви „Св. Никола” и „Св. Богородица”.

Вирни се горе