В храм „Св. Неделя“ – „Господи, дай ми сълзи да умия зениците на сърцето си!“

В храм „Св. Неделя“ – „Господи, дай ми сълзи да умия зениците на сърцето си!“

Продължението на този вопъл е: „И аз мислено да видя Тебе – Пречиста Светлина!“ Изключително образно, силно, поетично, трогателно звучи целият Покаен канон на свети Андрей Критски, който се чете в храмовете на четири части през първата седмица на Великия пост. Тази вечер /18 март/ четвъртата част бе прочетена в храм „Св. Неделя“ – Смолян, кв. Райково.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай Великото повечерие с канона на св. Андрей Критски, четвърта част, възглави Негово Преосвещенство Смоленският епископ Висарион, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Заедно с архиерея съслужиха енорийският свещеник иконом Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество, отец Васил Маджаров от смолянския храм „Св. Николай Чудотворец“ и свещеноиконом Димитър Куцев от храм „Успение Богородично“ – Чепеларе. Помощници в служението бяха иподяконите Валери, Илия Тодор и Емил. Литургичните песнопения изпълняваха хористи от храма.

Иконом Запрян Шиков произнесе слово за покайния канон: „Каква обилна трапеза за душата ни предлага днес Църквата Божия, каза той. Дълбоко съдържателни, умилителни и пронизителни покайни са великопостните служби, призвани да разбудят и нахранят най-заблудената, гладна нещастна душа. Светата православна църква като любяща майка, грижеща се всячески нейните чеда да наследят вечния живот, се стреми по всякакъв начин да ни помогне успешно да извършим подвига на Светата Четиридесетница. В какво се състои този подвиг? Това е подвиг на покаяние, пост и молитва. И днес ние стоим в Божия дом и пеем, изпълнени с умиление, припева на Покайния канон: „Помилуй мя, Боже, помилуй мя!“. Покайният канон е едно боговдъхновено произведение, което се излива от дълбините на съкрушеното сърце на един свят човек. С примери от Стария и Новия Завет свети Андрей Критски ни припомня добрите и злите дела, светостта и греховността на човеците. Виждаме човешката душа, която пада и се изправя пред Божието лице, която съгрешава и се кае. От целия канон непрекъснато звучат като заповед три думи: пост, покаяние и молитва. Същността на поста е не в това да се лишим от едни или други ястия, удоволствия или дела, а да се откажем от това, което всецяло ни поглъща и отдалечава от Христа. Светата Четиридесетница е време за покаяние и молитва, през нея всеки един от нас е длъжен да изпроси от Бога опрощение на своите грехове, а храмът е най-подходящото място за това, защото за него се отнасят думите на нашия Спасител: „Където са събрани двама или трима в Мое име, там съм и Аз посред тях.“

По време на Великото повечерие епископ Висарион благослови богомолците и пожела леки и спасителни пости. Той преподаде архипастирския светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

*

Утре вечер /петък/ от 18 часа епископ Висарион заедно със свещеници ще отслужи Малко повечерие с Богородичен канон и акатист, първа статия, в храм „Успение Богородично“ в Смолян, кв. Устово.

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Георги Гаджев

Вирни се горе