В деня на св. Харалампий Чудотворец архимандрит Висарион ще освети мед за здраве

В деня на св. Харалампий Чудотворец архимандрит Висарион ще освети мед за здраве

На 10 февруари /неделя/, когато се чества паметта на св. свещеномъченик Харалампий, от 9 часа в църквата „Св. Неделя“ в Смолян, кв. Райково, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия и предстоятел на храма Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи празнична св. божествена Литургия. С него ще съслужи енорийският свещеник от храма и секретар на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков, а на клира ще пее църковният хор с диригент Росица Казалиева.

По време на светата Литургия архимандрит Висарион със специален ритуал и молитва ще освети за здраве донесените и надписани от вярващите бурканчета с мед. Това се прави по традиция. Занесеният вкъщи мед се приема през цялата година за телесно и душевно здраве. В църквата „Св. Неделя“ се съхранява частица от мощите на св. Харалампий, която ще бъде изнесена от олтара за поклонение и всеки може да се докосне до нея и да се помоли.

В Житие на светиите се посочва, че „св. свещеномъченик Харалампий Чудотворец е пострадал в 198 година на 113-годишна възраст заради вярата си в Христа. Той бил епископ в гр. Магнезия, Тесалия. Без да се страхува от гонението, смело проповядвал истинния Бог и се стараел да отвърне людете от поклонение на идолите, казвайки, че Иисус Христос пратил пророците и апостолите, за да могат всички люде да се вразумят от тяхната проповед и да вървят неуклонно по пътя на правдата. Който се покланя на идоли, предава душата си на смърт. По нареждане на император Септимий Север (196-210 г.) бил подложен на изтезания и осъден на смърт. Когато го завели на мястото на наказанието, св. Харалампий дигнал ръцете си към небето и се помолил Богу за всички люде – да им даде телесно здраве и душевно спасение, като им умножи земните плодове. След тая молитва светият старец предал душата си Богу, преди палачът да спусне меча върху него." От векове светецът се приема от вярващите като защитник против болести и епидемии, като чудотворец, който винаги помага след искрени молитви. Нека в неделя в чест на св. Харалампий бъдем заедно в храма!

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе