В чест на св. Мина две богослужения възглави архимандрит Висарион в Смолян

 В чест на св. Мина две богослужения възглави архимандрит Висарион в Смолян

Празнична св. божествена Литургия в храм „Св. вмч. Неделя“ и празничен водосвет пред параклиса, посветен на св. великомъченик Мина до магазина „Лидл“, възглави архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.

На св. литургия в храм „Св. великомъченица Неделя“ заедно с архимандрит Висарион съслужи иконом Запрян Шиков от същия храм и секретар на Архиерейското наместничество. Участваха още четецът Кирил и иподяконите Илия, Валери, Иван и Димитър. Песенното озвучаване бе на църковния хор с диригент Росица Казалиева.

Дошлите на празника миряни ставаха видимо съпричастни на празничната църковна ритуалност, каквато на днешния ден е за почитане на обичания от народа великомъченик свети Мина във всички православни храмове у нас. По време на богослужението в храм „Св. вмч.Неделя“ в Райково бяха причастени подготвени от родителите си дечица и възрастни хора. Архимандрит Висарион освети петохлебия и различни почерпки, донесени за празника от много миряни, както и принесените за благодарност и здраве пакети храна от семейство Мая и Иван Кисьови. Прочетени бяха стотици имена за здраве и благоденствие. Архимандрит Висарион благослови всички с пожелание по молитвите на св. великомъченик Мина Бог да им дарува закрила на семействата, духовна мъдрост и изцелителна помощ.

Празничният водосвет пред параклиса „С. Мина“, при невъзможност да поеме събралото се множество вътре, бе отслужен отвън от архимандрит Висарион заедно с иконом Запрян Шиков от храм „Св. вмч. Неделя“ и свещеник Иван Марински от храм „Св. Висарион Смоленски“.

Със специални молитви и песнопения на църковния хор тримата духовници се молиха за Божия благодат и милост, а архимандрит Висарион призова: „Боже великославни, Който правиш безброй чудеса! Дойди сега, Владико, при рабите Си, които Ти се молят, и прати Твоя Свети Дух, та да освети тази вода; и дай на приемащите я твои раби премахване на страданията, прошка на греховете, изцеление от болки и освобождаване от всяко зло, очистване от всяка сквернота и прогонване на дяволското коварство.“ Той призова и свети великомъченик Мина като първи помощник в беда да се застъпва пред Бога за здраве и закрила на целия град, да има мирен живот във всеки дом, всички да живеят с вяра, надежда и любов.

След водосвета иконом запрян Шиков поръси всички присъстващи със светена вода, както и параклиса, а в същото време архимандрит Висарион освети принесените петохлебия и дарове в светата обител. Като честити празника на всички, архиерейският наместник пожела Светият дух да бъде с всички нас, да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта.

Духовният празник завърши с песнопението „На многая лета“. Раздаден бе благословен курбан.

Росица Примовска

Вирни се горе