В БАН се засегнаха, че опровергават прогнозите им

В БАН се засегнаха, че опровергават прогнозите им

Синоптиците от БАН са недоволни, че смятат прогнозите им за невярни. “Прогнозата за времето на НИМХ се основава на професионална база от данни”, обясниха оттам в писмо до медиите.

Преди дни в. “24 часа” писа, че синоптиците в България се разминаха за октомврийската прогноза за времето. Медията цитира оптимистичната прогноза на БАН, че лятото се връща през октомври с температури до 29 градуса и валежи под нормата, както и синоптиците от TV-MET, които ги опровергаха.

Октомври все още предстои, така че оценка на прогнозата за месеца и очакваните през него температури може да се направи след 26 дни, пише в писмото на синоптиците от БАН. При съставяне на прогнозите за времето в института не се залага само на свободно разпространените в интернет числени модели за прогнозиране на времето, а на материали за професионално изготвяне на прогнози, добавят те.

Тази професионална информация включвала математически модели на атмосферата от различни световни прогностични центрове, гъста мрежа от метеорологични станции, спътникова и радарна информация за анализ на синоптичната ситуация и висококвалифицирани специалисти, които да я използват. Европейският център за средносрочни прогнози за времето е безспорен световен лидер в математическото моделиране на атмосферата, посочват от института. НИМХ, като член на този център, разполага с пълния набор информация за изготвяне на прогнози от всякакъв срок и вид. Освен това разполагаме с регионален числен модел, който в детайли отчита специфичната орография, добавят от института.

Вирни се горе