В А Ж Н И П Р А В И Л А

В А Ж Н И      П Р А В И Л А

ЗА ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ ПРИ НАВОДНЕНИЕ И ПОРОЙ ОТ

РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО” – СМОЛЯН

Наводнението се отличава от другите видове стихийни бедствия по това, че в известна степен се подава на прогнозиране, което дава възможност предварително да се определят времето, характерът, и очакваните размери.

Навреме взетите мерки позволяват да се изключат или да се намалят катастрофалните последствия от наводненията.

І.Правила за поведение преди наводнение:

За да се намалят последствията от наводненията е необходимо:

населението да се запознае от кои реки, язовири, и други хидротехнически съоръжения в близост до населеното място, може да се очаква наводнение; да се проучат районите, които е възможно да бъдат залети и най–късите и безопасни маршрути, по които трябва да стане изнасянето до безопасно място; да не се изхвърлят, строителни и битови отпадъци в коритата на реките, тъй като това намалява проводимостта на речното корито; да не се преграждат речните течения с цел водовземане за поливане или къпане на животни, защото това многократно увеличава разрушителната сила на водата при наводнения; да се следят съобщенията по радиото, телевизията, местните радиовъзли и се изпълняват стриктно конкретните указания на съответните органи; да се приготви личен багаж от най–необходимите документи, лични вещи, хранителни продукти; гражданите ще да бъдат уведомени своевременно от органите на МВР при необходимост от провеждане на евакуация.

Правила за поведение при внезапно наводнение:

1.Правила за поведение ако се намирате в къщи:

гражданите да се извеждат по предварително набелязаните маршрути в определените безопасни райони, като изведат селскостопанските животни извън зоните, които е възможно да бъдат залети; при напускане на жилищните сгради да се изключат газта и електричеството. при невъзможност за извеждане на домашните животни, да се отворят вратите на оборите и да се отвържат; живеещите на първите етажи или други места при повишаване нивото на водата трябва да ги напуснат, да се качат на по-горните етажи или покривите на сградите; да се известят при възможност близките или на тел. 112 за местонахождението на застрашените; да се спазват указанията и редът, установени от органите на МВР.

2.Правила за поведение на открито:

ако хората се намират на полето или планината в близост до корито на река или дере е необходимо незабавно да се отдалечат от поречията им на високи места, тъй като има опасност от срутване на бреговете. оказалите се на непознати места и в заливната зона да заемат най–близките възвишения. да не се застава под мостове, подлези, водостоци, надлези и други пътни съоръжения, защото многото вода може да отнесе скрилите се под съоръженията.

Правила за поведение при порой

При поройни дъждове в никакъв случай да не се използват за укриване мостове, водостоци, подлези и други пътни съоръжения. Ако се намират на път при краткотрайни поройни дъждове с моторно превозно средство е препоръчително водачът на МПС да спре в дясно на пътното платно и изчака спирането на пороя. Да не се правят опити за пресичане на потоци при поройни дъждове тъй като влачат чакъл, камъни и дървета и може да се окаже фатално. Ако сте на път и констатирате опасност от порой е необходимо да се обадите на тел. 112. При липса на такава възможност, да се предупреди кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора. Да се спазват указанията и реда установен от органите на МВР.

Вирни се горе