Увеличение на водата поиска ВиК Смолян

Увеличение на водата поиска ВиК Смолян

По-скъпа вода за жителите в Смолянска област поискаха от „Водоснабдяване и канализация”

Ако КЕВР приеме предложението на ВиК, жителите на Смолян и общинските центрове, които са на помпажна вода ще започнат да плащат вода по 2,35 лв. от 2,27 лв. до сега, което е увеличение с 8 стотинки на кубик. Това каза директорът на ВиК –Смолян, инж. Мариян Николов пред “Фокус”. По думите На Николов при среден разход около 3 кубика на човек от семейство, увеличението излиза около 24 стотинки на човек на месец. В населените места, които се снабдяват с гравитачна вода и няма пречиствателни станции, увеличението от 91 стотинки е на 1,20 лв., Цените са с включен ДДС, уточни инж. Николов. „29 стотинки на кубик. Това прави с близо 1 лев на месец на човек, при среден разход 2 кубика/човек, каквито при изработката на бизнес план от дружествата ВиК се изисква да попълнят финансов модел, предоставен от КЕВР. Върху цената на водата влияят няколко компонента – не само увеличението на тока, не само вдигането на минималната работна заплата, а така също продаденото количество вода, разходи за заплати, за материали, за горива и др.”, коментира директорът на ВИК – Смолян. Той добави, че разчетите показват необходимост от покачване на цената на помпажната и гравитачната вода и сваляне цената на пречистването с 8 стотинки, от 57 ст. да стане на 49 стотинки. Ако КЕВР одобри предложението на ВиК, по-голямата част от населението в Мадан, Рудозем, Златоград и Смолян, ще плащат с 8 стотинки на кубик повече за вода.

„Факт е също, че при нас цената на водата не е повишавана от 2008 година насам. За сравнение по един от компонентите – през 2008 година минималната заплата в нашия бранш беше 264 лева, а от нова година тя е вече 435 лева. Ако не увеличим поне малко цената на водата, дружеството трябва да работи на загуба”, категоричен е инж. Николов. По отношение на загубите ВиК отчита за миналата година 42.55%.

Дружеството е внесло в комисията за енергийно и водно регулиране бизнес-плана за развитие за тази година, в който са залегнали и новите цени. Документът е одобрен от комисията на 21 януари т. г. Актът подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Административен съд в София. Очаква се и решение на КЕВР за заложеното повишение.

Вирни се горе