Увеличение на работещите по трудов договор отчитат от статистиката в Смолян

Увеличение на работещите по трудов договор отчитат от статистиката в Смолян

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на юни 2017 г. се увеличават с 0.7% спрямо края на март 2017 г. и достигат 31.5 хил., като увеличението на наетите в частния сектор е с 1.1%, а в обществения сектор наетите по трудово и служебно правоотношение намаляват с 0.6%.

Спрямо края на първото тримесечие на 2017 г. увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Професионални дейности и научни изследвания” – с 12.4%, „Финансови и застрахователни дейности” – с 11.5%, „Операции с недвижими имоти“ – 10.5% и „Транспорт, складиране и пощи” – с 10.4%. Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в „Култура, спорт и развлечения” – с 32.8%, „Хотелиерство и ресторантьорство” – с 14.2% и „Други дейности” – с 5.5%, съобщи Николай Славов – началник на отдел „Статистически изследвания – Смолян“, Териториално статистическо бюро „ЮГ“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 38.2 и 10.8%.

В края на юни 2017 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян са с 0.4% повече в сравнение със същия период на предходната година, като увеличението на наетите в частния сектор е с 1.4%, а в обществения сектор наетите по трудово и служебно правоотношение намаляват с 2.8%.

Вирни се горе