Увеличение на досъдебните производства за задържани стоки без бандерол отчитат от прокуратурата в Мадан

Увеличение на досъдебните производства за задържани стоки без бандерол отчитат от прокуратурата в Мадан

Районна прокуратура-Мадан внесе в съда обвинителен акт срещу Р. И., на 40 г. от София, за държане на акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква от закона – престъпление по чл. 234 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 16 май 2015 г., около 23,30 часа, в село Чепинци е извършена проверка в лек автомобил марка „Мерцедес“ със софийска регистрация. Моторното превозно средство е било собственост на Р. И., която държала в купето, на задната седалка и на пода, 16 кашона, пълни с по двадесет стека цигари във всеки от тях. Всеки стек е съдържал 10 кутии цигари или общо три хиляди и двеста кутии, пълни с по 20 къса цигари от марката „Уинстън“ – всички без акцизен бандерол. Общата пазарна стойност на държаните цигари е 24 000 лева, в която е включен размера на начисления акциз – 11 984 лева. Случаят е немаловажен. Делото е насрочено за разглеждане през септември в Районен съд-Мадан, съобщи Боряна Димитрова, ПР на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Районна прокуратура-Мадан постигна осъдителна присъда срещу Д. З., от Рудозем, по втори внесен обвинителен акт за държане на акцизни стоки без бандерол. С определение за съдебно споразумение на Районен съд-Мадан Д. З. е признат за виновен по обвинение и му е наложено наказание три месеца лишаване от свобода условно с 3-годишен изпитателен срок.

На 19 август 2014 г. в Рудозем в лек автомобил марка „Форд“ Фокус“ със смолянска регистрация, Д.З. е държал необложени акцизни стоки – тютюневи изделия (тютюн за пушене – за лула и цигари). Според обвинителния акт Д. З. е държал в автомобила 50 броя найлонови чанти с общо тегло 30,095 кг сух нарязан тютюн без акцизен бандерол. Общата стойност е 6 019 лева, в които влизат 4 574 лева невнесен акциз. Случаят е немаловажен, посочиха още от прокуратурата.

Районна прокуратура-Мадан е образувала от началото на януари до 30 юли 2015 г. 5 досъдебни производства за държане на акцизни стоки без бандерол и внесла три обвинителни акта, за миналата година те са 6 броя и са внесени пет обвинителни акта, през 2013 г. са образувани две досъдебни производства за същото престъпление, колкото е броят им през 2012 г., отчетоха оттам.

„Наблюдава се устойчива тенденция за ръст на тези досъдебните производства, както и се увеличава количеството на задържаните акцизни стоки без бандерол в района“, обясни Веселин Георгиев, и.д. районен прокурор на град Мадан.

Вирни се горе