Увеличение на тежките катастрофи в областта отчита полицията

Увеличение на тежките катастрофи в областта отчита полицията

През първите 9 месеца на 2015 г. според данни на сектор “Пътна полиция” при ОД МВР – Смолян на територията на област Смолян са възникнали 73 тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП), при които са загинали 7 и са ранени 98. От загиналите в тежки ПТП участници в движението, 2-ма са водачи, а останалите 5-ма са пътници в автомобили.

В сравнение със същия период на 2014 г., тази година тежките пътнотранспортни произшествия са повече със 17, загиналите са повече с 4, а ранените са повече с 33. За извършени нарушения на Закона за движението по пътищата през периода от 01. 01. 2014 г. до 30. 09. 2015 г. са санкционирани 11 пешеходци, отчитат от пресцентъра на полицията.

Водачите на пътни превозни средства (ППС), сред които на велосипеди и с животинска тяга, активно участват в пътното движение през всички сезони, в това число и през зимата, макар зимните месеци да се характеризират с мокри, заледени или заснежени пътни настилки, с намалена видимост и резки промени в температурните режими, което от своя страна обуславя по-голямата възможност от настъпване на пътни инциденти. Преминаването към зимния сезон води до увеличаване броя на произшествията, които освен с несъобразена или превишена скорост се характеризират и с подценяване от страна на водачите на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимните условия.

С цел превенция над поведението на водачите и пешеходците при зимни условия за времето от 01. 11. до 30. 11. 2015 г. в област Смолян, както и на територията на цялата страна се организира традиционната акция „Зима”. В рамките на полицейската акция се провеждат три кампании:

  1. Първа част (01 – 08. 11. 2015 г.) – провеждане на кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства (ПС) с животинска тяга и др. Като на 06 ноември е обявен ден без велосипедисти-жертви на пътя.

  2. Втора част (09 – 22. 11. 2015 г.) – провеждане на кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Обявена е Седмица за пешеходна безопасност, посветена на Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия – 15 ноември.

  3. Трета част (16 – 30. 11. 2015 г.) – провеждане на кампания „Безопасно шофиране през зимата”, насочена към водачите на моторни превозни средства (МПС), техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. А на 27 ноември – ден без водачи и пътници в МПС -жертви на пътя.

Дейността на службите за контрол и на служителите с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата е насочена към превенция и чрез предоставяне на актуални практически препоръки за безопасно шофиране при зимни условия, както и изготвена от СБА и ГДНП превантивна брошура и видеоклип, като се припомни накратко следното: безопасно шофиране при зимни условия; оборудване на автомобилите с аптечка, обезопасителен триъгълник; пожарогасител и светлооотразителна жилетка, както и с други средства за безопасно пътуване през зимата – подходящи за сезона гуми, вериги за сняг, зареждане с антифриз, замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат, изправност на отоплителната система; преглед на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство; добавяне на светлоотразителни елементи към облеклото на пешеходците; използване на пешеходните подлези, надлези и пешеходни пътеки за безопасно пресичане и др.

На територията на ОДМВР-Смолян са засилени полицейските проверки за контрол над участниците в движението и нулева толерантност към нарушителите за предотвратяване и недопускане на тежки ПТП и ограничаване до минимум на ранените и загиналите, с цел запазване живота и здравето на хората.

По време на кампанията се планира и се извършва оглед за състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП. Като при необходимост се изготвят предписания до стопаните на пътя. За трите части на акцията на територията на ОД МВР – Смолян се планират и провеждат специализирани полицейски операции, в това число и по метода „Широкообхватен контрол” със съответната насоченост в дните, обявени за дни без жертви на пътя.

Вирни се горе