Уроци с филми от поредицата „Българско военно чудо“ предизвикаха интереса на над 200 деца в Смолян

Уроци с филми от поредицата „Българско военно чудо“ предизвикаха интереса на над 200 деца в Смолян

Голям интерес предизвикаха откритите уроци по родолюбие, които сдружение „Българска история“ изнесе днес с филмите от поредицата „Българско военно чудо“ в две училища в Смолян.

Авторите на късометражните филми гостуваха първо в Професионалната гимназия по икономика „Карл Маркс“, където пред над 100 ученици и учители представиха две от големите постижения на армията ни – битката при Сливница от 1885 г. и героичните сражения за Родопската шипка, благодарение на които Родопите остават в пределите на България. След това от „Българска история“ продължиха с открит урок по родолюбие в Природоматематическа гимназия „Васил Левски“, където интересът бе толкова голям, че се наложи да се осигурят допълнителни места за всички. От сдружението представиха същите два филма и битки пред над 80 гимназисти от 9 до 12 клас и показаха нагледно как един урок по история може да бъде вълнуващ и интересен, когато се използват и мултимедийни похвати.

Такава е и целта на документалната поредица „Българско военно чудо“ и образователната инициатива на „Българска история“ и ЗАД „Армеец“ – да превърне историята в интересен учебен предмет. Затова организаторите предоставят безвъзмездно дискове с филмите от поредицата за образователни цели. Такива дискове бяха раздадени както на ПГИ „Карл Маркс“ и ПМГ „Васил Левски“, така и на всички училища в страната, в които се проведоха открити уроци с филмите от „Българско военно чудо". По този начин преподавателите могат да разнообразят часовете си по история и да провокират интереса на учениците си.

Смолян беше последната точка от първата обиколка на „Българско военно чудо“. От сдружение „Българска история“ ще продължат да изнасят открити уроци с филмите и в други училища в страната през цялата учебна година.

Вирни се горе