Урок по родолюбие в библиотеката

Урок по родолюбие в библиотеката

Учениците от вторите класове на ОУ „Иван Вазов”-Смолян заедно с техните учители бяха най-активните посетители на инициативите посветени на Първи ноември – Денят на народните будители, организирани от Детски отдел на Регионална библиотека “Николай Вранчев”.

Под звуците на първия химна на народните будители деца и възрастни с ръка на сърце отдадоха почит с едноминутно мълчание.

Малчуганите с интерес и внимание изгледаха представените им презентации. Сами определиха кои хора наричаме будители и назоваха имената на много от тях. За някои от будителите чуваха за първи път, а за други знаеха подробности. Библиотечните специалисти бяха изложили ценни издания, някои от тях с фотокопия на оригинали, като „Славянобългарска история” на Паисий Хилендарски, „Мати Болгария” на Неофит Бозвели, „Константинъ Кирилъ и Методий въ старобългарската книжнина” с автор Велчо Велчев и др. Най-голям интерес предизвика юбилейното фототипно издание на енциклопедичната книга на д-р Петър Берон „Буквар с различни поучения” или така наречения „Рибен буквар”, съобщиха от библиотеката. С помощта на библиотекар учениците се опитаха да прочетат на старобългарски език няколко изречения и разбраха разликите в буквите на старобългарски и съвременния книжовен език.

В откровена дискусия палавниците споделяха кои са настоящите и предполагаха, кои ще са бъдещите будителите на България.

Всички посетители получиха безплатна регистрация за годината.

Вирни се горе