„Умирай лесно-2” на Емилия Антова разплака младите хора

„Умирай лесно-2” на  Емилия Антова разплака младите хора

„Вашият кмет осъзнава, че с децата трябва да се работи и подкрепи инициативата за тази прожекция”, посочи авторката на филма разкриващ ужасите от катастрофите по пътищата

Документалният филм на журналистката от БНР Емилия Антова „Умирай лесно-2” изключително въздейства върху смолянските тийнейджъри. След края на прожекцията в залата на театъра учениците си тръгнаха разплакани. „Нашата идея е не да Ви плашим, а да Ви помогнем да вземете правилния избор и да бъдете по-мъдри след този филм”, каза преди излъчването му секретарят на общината Момчил Николов. Емилия Антова благодари на Николай Мелемов , който е подкрепил инициативата. Вашият кмет осъзнава, че с децата трябва да се работи и всички е необходимо да положим усилия в тази насока. Тя оповести шокиращи факти за страната. За последните десет години над 18 000 са загиналите по пътищата, а ранените са над 120 000 , като много от тях остават инвалиди за цял живот. Все едно някой е унищожил цял български град заради простащина и безотговорност, посочи Антова. Авторката разказва истински истории и за това какво се случва след катастрофите и как се променя живота на всички. Филмът е направен преди 3 години с помощта на тогавашното ръководство на МВР. В него има действителни и жестоки кадри. Исках на всички вас, децата, ако мога да помогна, защото като журналист съм длъжна да помагам, а не само да съобщавам какво се е случило, каза пред присъстващите гласът на „Нещо повече” по програма Хоризонт.

Тя призова тийнейджърите да бъдат отговорни към себе си и към другите и да помислят за близките си. Според нея големия грях на родителите е, че забравиха да учат децата си на човечност. Ако има човечност ще намалеят и произшествията по пътя.

Филмът разказва за жестоката съдба на родителите, на оцелелите шофьори, които вече са в затвора или инвалиди и за всичко онова, което идва след инцидента. Филмът е драматичен разказ, който цели емоционален катарзис за тези, които го гледат. Това е филм-поука, който няма как да не достигне до сърцата на зрителите.

И Смолян не остава назад по брой катастрофи с пострадали и убити хора. За изминалата година са станали 84 тежки автопроизшествия с 4 убити и 112 ранени, като 21 от пострадалите са ученици до 18 годишна възраст. Най-честите причини за катастрофите са употребата на алкохол и упойващи вещества, както и превишената скорост. Тези данни оповести пред тийнейджъри инспектор Христов от Пътна полиция в Смолян. Той призова също към отговорност младите хора.

По инициатива на Мелемов копия от въздействащия филм ще бъдат размножени и предоставени на всички училища в община Смолян.

През февруари Емилия Антова ще представи и друг авторски филм в Смолян, който касае опасностите в интернет за младите хора.

Вирни се горе