Учителите по английски и немски език от областта се събраха на работна среща

Учителите по английски и немски език от областта се събраха на работна среща

Работна среща на учителите по английски и немски език от Смолянска област с главните експерти в Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” на МОМН Ирина Василева-Душева и Анна Арсениева-Попова се състоя днес в киносалона на областна администрация. Срещата беше организирана от Регионален инспекторат по образование – Смолян. Основната тема беше представянето на националните резултати от европейското изследване на чуждоезиковите компетентности на учениците (European Survey on Language Competences – ESLC). Целта на изследването е да предостави на страните членки на ЕС съпоставими данни за чуждоезиковите компетентности на ученицитe, информация за добрите практики в обучението по чужд език, както и да спомогне за подобряване на изучаването на чужди езици,съобщиха от инсктората в Смолян.

Европейското изследване на чуждоезиковите компетентности (ESLC) се организира от консорциум, който обединява Университета Кеймбридж (University of Cambridge ESOL Examinations); Международния център за педагогически изследвания (Centre international d’études pédagogiques – CIEP); Галъп Европа (Gallup Europe); Гьоте институт (Goethe Institut); Института „Сервантес” (Instituto Cervante); Националния институт за образователни измервания (National Institute for Educational Measurement – Cito); Университета в Саламанка (Universidad de Salamanca), и Университета за чужденци  в Перуджа (Università per Stranieri di Perugia). Изследването е направено под формата на тест, измерващ уменията на учениците за четене с разбиране, слушане с разбиране и писане. Всеки ученик е решавал тестови задачи, представляващи комбинация от две от оценяваните умения. Във всяка държава се оценяват двата най-изучавани чужди езика измежду английски, френски, немски, италиански и испански език.

България е една от 16-те страни в Европейския съюз, където е проведено изследването – това става през 2011-та година. В него са участвали общо 3290 ученици от Х клас от 150 училища в цялата страна. Оценявани са познанията им по английски и немски език. Резултатите се представят сега, заради необходимия технологичен период от време за тяхната обработка, тъй като се обобщават на национално и европейско ниво. За първото представяне на данните и изводите от тях главните експерти Ирина Василева-Душева и Анна Арсениева- Попова са избрали последователно Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян – областите с относително голям брой училища, в които е проведено изследването. В Смолянска област са участвали общо 6 училища.

Пред учителите по английски и немски език от областта главният експерт Ирина Василева-Душева коментира, че в масовия случай показаното от българските ученици ниво на компетентност е А1 от Общата европейска езикова рамка, т.е. около една трета от участващите ученици показват основни, елементарни познания по чужд език, а делът на българските ученици, които не са достигнали дори на равнище А1 е около 20%, като най-малък е при оценяването на умението писане. Тези резултати не са особено задоволителни, каза експертът. Изследването е показало една традиционна слабост на обучението по чужд език – в много голям процент участващите ученици са се отказали да пишат, за това говори относително големия брой неизпълнени писмени задачи.

Експертите от МОМН коментираха още, че по време на изследването не всички ученици са се отнесли сериозно към него, а причината за това е, че резултатите се обобщават на национално ниво и няма конкретни данни за всяко училище, което пък от своя страна демотивира участниците. Така че като цяло всъщност не е чак толкова ниско нивото на обучението по чужд език, както го представят данните, каза главният експерт Анна Арсениева- Попова.

Вирни се горе