Учители от Смолян и Мадан посетиха европейски професионални училища и работодатели с цел усвояване на опит в областта на дуалното обучение

Учители от Смолян и Мадан посетиха европейски професионални училища и работодатели с цел усвояване на опит в областта на дуалното обучение

27 учители по професионална подготовка и представители на ръководството на ПГТТ “Христо Ботев”, гр. Смолян, Смолянска професионална гимназия по туризъм и строителство «Никола Й. Вапцаров» и ПГ” Васил Димитров”, гр. Мадан посетиха сродни организации и работодатели в Германия, Италия и Испания с цел изучаване на европейския опит и добри практики в сферата на дуалното обучение.

Посещенията са реализирани в рамките на проект „Усвояване на европейския опит и добри практики в дуалното обучение“, договор 2018-1-BG01-KA102-047358, финансиран по програма „Еразъм +“ с водеща организация и координатор на Консорциума: ПГТТ “Христо Ботев”, гр. Смолян.

В гр. Лайпциг участниците от трите професионални гимназии проведоха срещи с експерти от партньорската организация Образователен институт Висамар за обмяна на опит в дуалното образование и дискутиране на практически въпроси от немската система за дуално образование. Групата посети Саксонската агенция за образование, където получи от първа ръка информация за немската дуална образователна система. Реализирана беше професионална визита в тренинг центъра на Камарата на индустрията и търговията в Лайпциг – организацията, която е пряко отговорна за дуалното обучение на учениците в Лайпциг, за тяхното оценяване и сертифициране. Там учителите наблюдаваха практическите подходи за организиране на процеса, запознаха се с формулярите за оценка на компетенциите, практическите задания за провеждане на изпити, разграничението между ролята на наставниците и на учителите и как се осъществява сътрудничество между тях. Осъществени бяха посещения в две професионални училища (по компютърни технологии и електротехника и по гастрономия и хотелиерство) с цел обмяна на опит с колеги относно организацията на дуалното обучение и прилаганата документация. Проведе се посещение и в тренинг центъра на Лайпцигската транспортна компания (LAB), където учителите разговаряха с наставниците и наблюдаваха как те прилагат на практика дуалната система. Имаше среща с обучаеми в LAB относно техния опит с дуалното обучение и какво те оценяват като предимства и недостатъци.

В Болоня, Италия българските учители проведоха среща с експерти от партньорската организация Институт за обучение, заетост и мобилност (IFOM) за запознаване с професионалното образование в Италия и дуалното обучение и обучението чрез работа. Осъществи се обмяна на опит с учители по отношение на дуалното образование и наблюдение в „Aldini Valeriani” – едно от най-старите и най-големите професионални училища в Италия и Европа. Групата се запозна със законодателството на Италия за дуалното образование и неговото практическо приложение чрез наблюдение на работата в пилотния проект DESI, който обхваща 3 професионални училища, които изпращат ученици за обучение чрез работа. Проведе се наблюдение и обмяна на опит с екипа на Zanhotel group – компания, която всяка година приема над 100 ученици от Италия и чужбина за обучение чрез работа. Учителите наблюдаваха процесите и документацията за валидиране и признаване на резултатите от дуалното обучение и ECVET, осъществи се наблюдение и обмяна на опит с партньора IFOM по отношение на транснационалните проекти за учене чрез работа, както и наблюдение над работата на компаниите Rettifica 2 G и Pixed, които редовно приемат ученици и работата на ЦПО FOMAL, което е акредитирано от регион Емилия-Романя да предоставя дуално обучение.

В гр. Севиля учителите проведоха срещи с експерти от испанския партньор за запознаване с испанската дуална система, както и с експерти от Регионалното министерство на образованието на Андалусия относно дуалната система за професионално образование. Осъществиха се посещения в професионална гимназия по туризъм, във Фондация DOLORES SOPEÑA, в търговско училище, в професионалните училища INSTITUTO DE EDUCACIÓN SECUNDARIA “LLANES” и INSTITUTO DE EDUCACIÓN SECUNDARIA “ALIXAR” с цел наблюдение и обмяна на опит с колеги. Посетени бяха и две компании: едната специализирана в продажбата на електроника, а другата – в графичен дизайн, които приемат ученици за дуално обучение.

Реализираните мобилности улесниха процеса на въвеждане на дуалното обучение в трите професионални гимназии от Смолянска област чрез подобрените управленски компетентности на училищната администрация и повишените компетенции на учителите по професионална подготовка във връзка с разработването на учебни програми за практика в предприятията.

Осъществи се взаимнополезно сътрудничество между ползвателите по проекта и колеги от сродни гимназии и работодатели в Германия, Италия и Испания, което въздейства за по-нататъшни контакти и обмяна на опит по различни теми от професионалното образование. Така в работата си учителите вече могат да прилагат опит и от други страни, да се допитват до чуждестранните си колеги по различни теми, да ползват допълнителни учебни материали и да прилагат нови методи на преподаване.

За споделяне на изучения опит беше организирана вътрешно-институционална квалификация на педагогическите колективи на трите професионални гимназии, съобщиха от ПГТТ „Христо Ботев“, гр. Смолян.

Вирни се горе