Училищата в Долен, Търън и Елхово стават защитени

Училищата в Долен, Търън и Елхово стават защитени

Училищата в Долен, Елховец и Търън от област Смолян стават защитени. Правителството прие списък със защитените училища в България. Останалите са в селата Долно Осеново, Камено поле, Дрангово, Ковачица, Грашево.

За защитено се определя държавно или общинско училище, което, ако бъде закрито, поне 10 ученика в задължителна училищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 км до най-близкото друго училище.

За планинските райони освен километрите се отчита разчлененост на релефа, обезопасеност на маршрута, налична пътна инфраструктура, денивелация. Статут на защитено училище придобива и училище, което, ако бъде закрито, неговите ученици няма да могат да се обучават в най-близкото средищно училище поради липсата на капацитет и невъзможност да бъдат изпълнени здравно-хигиенните изисквания в него.

Защитените училища получават ежегодно допълнително финансиране. В законопроекта за държавния бюджет за 2013 г. за тази цел са предвидени 4,216 млн. лв. Списъкът на защитените училища е съставен от междуведомствена работна група, в която влизат и представители на Националното сдружение на общините в Република България.

Вирни се горе