Учиха децата от Смолян на здравословно хранене

Учиха децата от Смолян на здравословно хранене

ДА ОБРАЗОВАМЕ ВСЯКО ДЕТЕ ОТНОСНО ХРАНЕНЕТО!

В рамките на инициативата за борба с наднорменото тегло на сдружение „ЦУРП” гр. Смолян чрез изпълнението на проект „Затлъстяването при децата – бомба със закъснител”, финансиран от инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“ бяха разработени обучителни програми за четири модула: „Здравословни и нездравословни храни“, „Рискове и неблагоприятни последици от наднорменото тегло“, „Активен начин на живот и спорт“ и „Образователни игри и занимания“ и за практикум „Зеленчукова градина“.

На база на разработените програми бяха проведени обучения и практикум на 50 ученици от четвърти клас на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Смолян. По време на обученията беше популяризирано здравословното хранене сред учениците. В допълнение, те бяха запознати с рисковете и негативните последици от наднорменото тегло както и да разграничават здравословните от нездравословните храни чрез неформални методи. Научиха за значението на пълноценното хранене и оралната хигиена, за да имат здрави зъби. Дадоха се индивидуални препоръки и съвети от обучителите към децата за здравословното хранене. Учениците бяха провокирани сами да приготвят меню за закуска, обяд и вечеря на принципа – арт фуд чрез отборно състезание. Чрез тези занимания насърчихме учениците да се учат да готвят, за да имат позитивно отношение към домашно приготвената храна в противовес на полуфабрикатите. Учениците бяха запознати още с ролята на активния начин на живот и спорт за доброто физическо състояние и развитие. Проведоха се интерактивни игри с обръчи и топки за скачане, за провокиране на интереса им към физическата активност. Тези пособия за спорт бяха предварително избрани така, че да бъдат различни от обичайните в училище. Чрез тези дейности предизвикахме всеки участник да направи самооценка на физическата си кондиция за да се мотивира да развива своите физически умения и да спортува.

По време на практикума „Зеленчукова градина“, учениците бяха обучени как сами да засаждат семена в саксии и да отглеждат разсад на зеленчуци като маруля, домат, краставица, морков и др. Тези дейности предизвикаха голям интерес от участниците, които активно засаждаха зеленчуци. Целта на практикума бе създаване на интерес към зеленчуците, чрез насърчаване на собственоръчното им отглеждане в училище и вкъщи с оглед формиране на интерес към био- храните, органичното земеделие в противовес на преработената храна с множество добавки. Най-добрите ученици успяха да отгледат и реколта от краставици. В хода на изпълнението на проекта чрез медийните публикации стигнахме до месната общност и насочихме вниманието й към проблема със затлъстяването при децата. В последствие много родители се обръщаха към представители на сдружението за това техните деца да бъда включени в обучението и споделяха за честа консумация на чипс, захарни изделия, подсладени напитки и безразборно хранене.

Реализирането на проект „Затлъстяването при децата“ е малка, но важна стъпка по пътя към голямата цел за обучение на всяко българско дете относно здравословното хранене и активния начин на живот.

НЕКА ДА ОБРАЗОВАМЕ ВСЯКО ДЕТЕ ОТНОСНО ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ!

Вирни се горе