Учениците в Търън изучават Здравно възпитание. Училището е обявено за Иновативно

Учениците в Търън изучават Здравно възпитание. Училището е обявено за Иновативно

От тази учебна година ОУ „Стою Шишков“ в село Търън въведе нов учебен предмет – Здравно възпитание. Това се случи след като учебното заведение беше одобрено от МОН за Иновативно. Здравното възпитание е включено в програмата на първокласниците, но поради интерес от страна на родителите на по-големите деца, във втори, трети и четвърти клас е въведено като разширена подготовка и избираеми учебни часове, съобщи директорът Диана Димитрова. „Направихме една първоначална диагностика с анкета от 10 въпроса, на които учениците трябваше да отговарят. Резултатите са анализирани и ще ги съпоставим с окончателната диагностика накрая на учебната година, за да разберем какво сме постигнали с въвеждането на Здравното възпитание. Ще видим дали учениците се развиват в това отношение, дали са променили отношението си към здравето, колко от тях са разбрали, че носят отговорност за здравето на другите и за здравето на планетата“, каза Димитрова. Здравното възпитание, като учебен предмет, ще бъде въвеждано постепенно в раздел А в училището в Търън. Това обаче не е достатъчно, според директорът Диана Димитрова. Затова на него ще се набляга и в заниманията по интереси, в разширената подготовка, в допълнителния час по спортна дейност. „От всякъде, дори и в основните учебни предмети, започва да се прокрадва здравно възпитание, което трябва да е ежедневна, ежечасна дейност. Смятам че положихме едно добро начало по отношение на здравната култура на децата“, добави директорът на ОУ „Стою Шишков“ – Търън.

Въвеждането на предмет Здравно възпитание в училището в Търън не е случайно. През годините назад са осъществени редица проекти, свързани с новия учебен предмет. Сред тях са Детска екоакадемия, групи за занимания по интереси Млад природозащитник и Физика в природата и др.

ОУ „Стою Шишков“ – Търън е и Глобално училище на България за 2018 година и като такова трябва да издаде книга с материали, свързани с популяризиране целите за устойчиво развитие на ООН. Материалите от интересните инициативи в училище вече са събрани. Книгата най-вероятно ще излезе февруари – март следващата година.

Вирни се горе