Учениците от ОУ „Иван Вазов“ отбелязаха Световния ден на книгата по интересен и нетрадиционен начин

Учениците от ОУ „Иван Вазов“ отбелязаха Световния ден на книгата по интересен и нетрадиционен начин

Приятели на книгата

„Четенето на книги е разговор с най-добрите умове на отминалите времена, и то разговор, в който те ни споделят своите най-добри мисли.“

Декарт

На 23 април честваме Световния ден на книгата и авторското право. Денят е избран като символична почит към двама от най-големите колоси на световната литература – на 23 април в една и съща година (1616 г.) са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир.

Години по-късно, през 1995 г., на 28-та сесия на ЮНЕСКО, 23 април е провъзгласен за Световен ден на книгата и авторското право. С отбелязване на този ден светът отдава почит на просвещението и културните традиции, на книгите, като най-важното и значимо средство за съхранение и разпространение на знанието. Учениците от ОУ „Иван Вазов“ отбелязаха празника по интересен и нетрадиционен начин с участието на Емилия Коджебашева – завеждащ Детски отдел в Регионална библиотека „Н. Вранчев“. Приятелите на Детски отдел от IV В клас с ръководители г-жа Караманолова и г-жа Раева поканиха своите съученици от първи и втори клас, с книжка в ръка, да се присъединят към тяхната инициатива. Четвъртокласниците поздравиха своите приятели със стихове за книгата. Те бяха подготвили загадки за приказни герои, на които малчуганите се надпреварваха да отговарят. Предизвикателство за всички беше Маратона на четенето, на който едновременно всеки четеше от своята книжка. В края на Маратона малките читатели се надпреварваха да споделят прочетеното. Директорът на ОУ „Иван Вазов“ – Росица Лакудова поздрави всички с пожеланието да не спираме да четем книги, защото четящите деца успяват във всичко.

Вирни се горе