Ученици се обучаваха как да предпазват връстниците си от наркотици

Ученици се обучаваха  как да предпазват връстниците си от наркотици

Днес в община Смолян се проведе семинар на тема: „С информация и знания да предпазим своите връстници от наркотиците”. В него взеха участие 25 ученици то ГПЧЕ „Иван Вазов” и ПМГ „Васил Левски”.

Събитието се организира по инициатива на Общински съвет по наркотични вещества – Смолян и Превантивно-информационния център по наркомании в Общината. Целта на семинара е превенция на наркоманно поведение при младите хора. Той бе открит от секретаря Замфир Копчев, който призова младите хора да предадат наученото на връстниците, защото проблема с наркотиците е сериозен и трябва добре да се познава. Той обяви още, че предстои обучение и на медицинския персонал по училищата, за да може евентуално всеки един случай да бъде установен в началото. Учениците получиха базисни познания за психоактивните вещества- амфетамини, екстази, марихуана, алкохол от психолога Елеонора Желева.

Освен теоретичната информация с учениците се проведоха ролеви игри, тренинги и симулации, чиято функция беше да се отиграят и коментират главните фактори за формирането на проблемите и социалните рискове, свързани с употребата на наркотици. Една от най- важните задачи, която се изпълни беше да се развие отношение на критично съзнание за собствено поведение и умение за себеутвърждаване, като автентичен отговор за всяка ситуация, свързана с употребата на психоактивни вещества. Тийнейджърите участваха активно, дискутираха по проблемите и показаха интерес към темата.

Вирни се горе