Ученици представиха иновативни проекти на Информационната кампания

Ученици представиха иновативни  проекти на Информационната кампания

За поредна година Европейският информационен център „Европа Директно” в Смолян организира на Стария център Информационна кампания на открито за широката общественост. Тази година тя бе под надслов „Иновации, работни места и предприемачество” и освен дейността на центъра бяха представени и учебни заведения, работодатели и организации, които имат разработени нови полезни проекти и идеи. „Целта е да популяризираме това, което правим ние, и да покажем постиженията на учениците, които са много ценни. Благодарение на своите умения, те могат не само да продължат образованието си в някой престижен университет, а и по-лесно да си намерят работа”, каза Стоянка Люнчева – председател на УС на Сдружение „Нови хоризонти”, приемна структура на „Европа Директно”.

По време на кампанията учениците от Професионалната гимназия за селско и горско стопанство “Никола Вапцаров” в Чепеларе демонстрираха създадения от тях прототип на електромобил. „Училището ни развива проекта на ШелЕкомаратон от шест години. До преди година бяхме единствената професионална гимназия в България, която участва в този проект”, каза учителят инж. Тодор Лазаров. Той обясни, че преди седмица отборът от гимназията в Чепеларе се е върнал от Балканско първенство в Турция, където е завоювал второ място. Сега очакват да бъде обявено мястото на следващото състезание. „80 процента от отборите, които участват в надпреварите, са от университети, така че нашите постижения като професионална гимназия са наистина отлични. До момента сме участвали в седем състезания и винаги сме завършвали с добър резултат”, каза още инж. Лазаров. През шестте години в отбора са участвали над 80 деца. В момента учениците разработват петия си електромобил, с който ще гонят още по-добри резултати. Пилот на електромобила е 16-годишният Даниел Кабаков от град Рудозем, ученик в гимназията в Чепеларе.

Младежите от Професионална гимназия по техника и технологии „Христо Ботев” в Смолян представиха онлайн платформата си ”Купи и дари” и каузите, които искат да подкрепят чрез нея. Габриел Пинчев обясни, че участието в подобни кампании дава добър шанс на учениците за по-нататъшно развитие.

Училищната компания НОЕТИК от Езикова гимназия „Иван Вазов” – Смолян, обявена за най-добра училищна компания на България за 2017г., показаха своето мобилно приложение E-Food Scanner за cкaниpане на етикетите на хранителни продукти и идентифициране на вредните съставки в тях.

„Арексим Инженеринг” ЕАД представи възможностите за работа и стаж в организацията и направи демонстрация по сглобяване на автомобилни компоненти. Областен информационен център в Смолян информира гражданите за своите текущи дейности и възможностите за финансиране от структурните фондове на ЕС. Участниците, поканени от «Европа Директно» да представят себе си на Информационната кампания на открито, изразиха благодарност за вниманието към тях и готовност за следващо представяне. Посетителите, които бяха информирани по различни въпроси и на които бяха подарени много печатни материали, също бяха доволни от получената информация.

Вирни се горе