Ученици от техническата гимназия в Смолян на второ място в състезание за най-добър автомонтьор

Ученици от техническата гимназия в Смолян на второ място в състезание за най-добър автомонтьор

Четирима възпитаници на ПГТТ „Христо Ботев” в Смолян завоюваха второ място в регионално сътезание за най-добър автомонтьор и водач на МПС. Надпреварите се проведоха в Пловдив, а участниците бяха ученици от Кърджалийска, Пловдивска, Хасковска, Пазарджишка и Солянска области. „Състезанието се организира ежегодно по линия на МОН. Състои се в няколко етапа – теоретичен тест, който изисква добри познания по теория и експлоатация на автомобила, тест – решаване на листовки, следват практическите задачи, сред които и най-добър водач на превозно средство”, каза директорката на училището Мария Жайгарова. По думите й доброто представяне на учениците на състезанието е гаранция и за техния успех на квалификационните изпит в края на годината, след които ще придобият свидетелство за професионална квалификация, а то пък ще им даде по-добър шанс на пазара на труда.

Отборът от смолянската техническа гимназия се състоеше от четирима дванадесетокласници – Николай Пехливанов, Симеон Петков, Десислав Караджов и Гюнай Мустафа. Заслуги за тяхното добро представяне имат преподавателите им по теоритя и по практика Петър Славов и Спиридон Русков. „Доброто представяне на нашите ученици е важно не само за нас, а и за училището, като цяло. Успехът им показва, че ние сме съумели да ги подготвим добре, като се има предвид, че животът в Смолян изцяло се основава на автомобилния транспорт”, казаха учителите.

От десетте отбора участници Южна България, смолянските ученици завоюваха две отборни втори места и индивидуално второ място. И четиримата са участвали в изнесената практика в Лайпциг, която гимназията организира и проведе през лятната ваканция миналата година, за да могат учениците да упражняват своите познания и да трупат опит в модерни германски сервизи. Учениците също благодариха на учителите си за добрата подготовка, която е допринесла за професионалното им представяне в Пловдив.

Вирни се горе