Ученици от Търън създадоха уеб сайт за безработни

Ученици от Търън създадоха уеб сайт за безработни

Нова електронна услуга, наречена „Виртуално бюро по професионално ориентиране” предоставя читалище „Светлина 1937” в село Търън.

Проектът е финансиран от програма „Глобални библиотеки” и доведе до създаването на уеб сайт www.nchsvetlina.alle.bg.

„Виртуалното бюро ще подпомага хората при търсене на работа и при подготовката на документи, необходими при кандидатстване за работа. Електронната услуга ще минимизира риска от грешки при подготвяне на документите и ще допринесе за преодоляване на неувереността на кандидатите за работа при явяване на интервю”, каза председателят на читалището в село Търън Ирина Ушева.

Промяната на социалния статус на населението е една от основните цели на проекта и по тази причина е проведено обучение на трайно безработни от село Търън, на възраст от 25 до 50 години, каза координаторът на проекта и директор на ОУ „Стою Шишков” Диана Димитрова. „Програмата на обучението включваше повишаване на личната компетентност при търсене на работа, възможностите на интернет и тренинг при явяване на интервю”, каза Димитрова.

Уеб сайтът www.nchsvetlina.alle.bg ще събира информация от всички останали сайтове, които предлагат работа. Посетителите на сайта ще могат да видят информация и за атрактивните работни места, за заплатите, за университета, който трябва да изберат учениците, за да си намерят работа и т. н. „С този сайт смятаме да събудим мечтите и желанията на младите хора в Търън, така че те да надскочат средата си”, посочи Диана Димитрова. Тя бе категорична, че децата и младежите в смолянското село не са по-малко интелигентни от тези в останалите населени места на страната. Те обаче трябва да добият увереност.

По проекта са анкетирани над 500 жители на село Търън, за да се идентифицират проблемите, които пречат на търсещите работа да намерят подходящата за техните нагласи професионална реализация. „Оказа се че безработните в Търън са готови да променят дори семейния си статус, за да започнат работа. Надяваме се, че сайтът може да помогне поне мъничко на хората за правилното им професионално ориентиране и смятаме, че учениците, безработните, читалището и училището влезнахме в едно добро партньорство, което е и основа за бъдещи проекти.”, каза координаторът Диана Димитрова.

Уеб сайтът www.nchsvetlina.alle.bg ще бъде поддържан от ученици, под ръководството на председателя на читалището Ирина Ушева. В рамките на проекта е издадена и информационна диплянка „Виртуална помощ – реален успех”.

Вирни се горе