Ученици от Смолян създадоха приложение за Е-тата в храните

Ученици от Смолян създадоха приложение за Е-тата в храните

Мобилната апликация вече се използва от над 3000 души

Как да разберем какво точно съдържат храните, които искаме да си купим от магазина и как лесно и бързо да научим повече за така наречените Е-та?

С какво “разкрасяват” плодовете на сергиите?

Отговорът дават гимназисти от Смолян, които създадоха безплатно приложение за сканиране на етикетите на хранителните продукти. Мобилната апликация е разработена от деветима ученици и вече се използва от над 3000 души в цял свят.

Апликацията E-Food Scanner, достъпна в Google App Store, е разработена от десетокласници от ПГПЧЕ „Иван Вазов“ – Смолян, които за първа година участват в програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт (JA). До момента приложението е изтеглено от 1500 потребители в цял свят. Фирмата на ученици от езиковата гимназия в Смолян е обявена за „Най-добра учебна компания на България“ в надпревара с 40 екипа, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ – Смолян. На второ място се класираха отново смолянски млади предприемачи – от ПГ по икономика с компанията „Родопи еко“. Двете смолянски училища се включиха в програмата през есента на 2016 г., при старта на съвместния проект на Джуниър Ачийвмънт и евродепутата Владимир Уручев „Предприемачи на бъдещето“. Екипът получи приза на официална церемония по награждаване на участниците в ІХ Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“, който се проведе в Камчия от 1 до 3 юни. Уручев и изпълнителният директор на JA Милена Стойчева наградиха „Noetic” и тяхната учителка Калинка Aтанасова с купа и златни медали.

Компанията на Езиковата гимназия в Смолян спечели и специалната награда на евродепутата – „Предприемачи на бъдещето“. С негова подкрепа младежкият екип ще представи България на международно състезание на учебните компании на JA Европа, което ще се проведе по средата на юли в Брюксел. Първенците спечелиха също и приза на Samsung за иновации. Министерството на икономиката им връчи награда „Брандико“ – за защита на търговска марка в учебна компания. Ръководителят им Калинка Атанасова получи сертификат за учител вдъхновител.

Второ място за най-добра ученическа компания грабна „Родопи еко“ от ПГ по икономика Карл Маркс – Смолян. Те се пребориха за среброто с идеята за производство на компост и биоразградими саксии за засаждане на иглолистни фиданки. Ръководител на ученическата компания е преподавателят Елмира Бонкалова – Косова. Те спечелиха първа награда за най-автентичен екологичен продукт.

Евродепутатът Владимир Уручев подкрепи „Джуниър Ачийвмънт“ при въвеждането на програмата „Учебна компания“ в пет общини: Смолян, Перник, Монтана, Враца и Видин. Със състезанието младежите завършват едногодишното си обучение по програмите „Учебна компания” (за ученици) и „JA Startup“ (студенти). 400 ученици и студенти от цялата страна представиха своите бизнес разработки във форума в Камчия с презентации пред жури, панелни интервюта и търговско изложение на щанд. 60 предприемачески екипа се изявиха на стартъп сцената на България, 40 от които ученически.

Вирни се горе