Ученици от Смолян преписват тефтерчето на Левски

Ученици от Смолян преписват тефтерчето на Левски

Идеята дошла от възпитаниците на ПМГ „Васил Левски” в навечерието на патронния празник на училището. Във фоайето на учебното заведение е подреден кът за Апостола на българската свобода, където всеки, който желае, може да седне и да препише част от тефтерчето му. „Нашите ученици познават идеите на Левски, но е хубаво сами да ги прочетат, да помислят върху тях, да видят как той е подреждал деня си, какво е описвал, колко стриктно е водил сметките за парите, които е събирал”, каза учителката по философия Бискра Блатева. Тя прегърнала идеята за преписа на тефтерчето и се е постарала да бъде реализирана.

Инициативата продължава, докато бъде довършен преписа. Освен ученици, в нея са се включили и учители, членове на Общински комитет „Васил Левски”, дори и хора, дошли на 18 февруари да поднесат цветя пред паметника на Левски. „Ако нашите възпитаници проявяват интерес, догодина можем да препишем и писмата на Апостола до Христо Ботев и други революционери, с което отново да се докоснат до личността на Левски”, каза още г-жа Блатева.

На въпрос имаме ли нужда днес от Васил Левски, учителката по философия отговори: „Със сигурност. Не само днес, а винаги ще имаме нужда от хора, които ни вдъхновяват. За съжаления за някои Левски е прекалено идеализиран и това им пречи да го приемат и да се докоснат до него. А той е бил като нас. Той е бил толкова обикновен, и в същото време толкова вдъхновяващ за всички”.

Вирни се горе