Ученици от Смолян и Златоград ще отбележат Деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Ученици от Смолян и Златоград ще отбележат Деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

19 май 2013 г. – “Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН”. Вече 30 години този ден се отбелязва всяка трета неделя на месец май и по този повод международната общност, ангажирана с проблема ХИВ/СПИН издига мотото ,,Никога не забравяй! Никога не се отказвай!”. Ето защо инициативите, свързани с този ден имат за цел да изразят почит към паметта на починалите, съпричастност със засегнатите от болестта и семействата им, както и да провокират обществен и институционален диалог за превенция, грижи и лечение на ХИВ-позитивните лица.

Регионалната здравна инспекция – Смолян ще отбележи 19 май 2013 г. с информационна кампания сред ученици от училищата в гр. Смолян и гр. Златоград под мотото ,,Животът е безценен''.

Ще бъдат разпостранени флайери за ползата от употребата на презервативи, листовки за начините на разпостранение на ХИВ с цел предпазване от болестта и презервативи, съобщи Таня Милкотева – ст.експерт в РЗИ- Смолян.

На 20 май ученици от клуб ,,Здрави и щастливи'' при инспекцията ще оформят пред сградата червена панделка от цветя – световен символ на ангажираността и съпричасността към проблема СПИН. Партньори при отбелязване на деня са директорите , медицинските специалисти и педедагогическите съветници на ПМГ,,Васил Левски’’ и ГПЧЕ ,,Иван Вазов’’гр.Смолян, СОУ,,Антим първи’’ и ПГ,,Христо Ботев’’ гр. Златоград.

РЗИ Смолян ще продължи да повишава информираността на широката общественост и в частност на младите хора на възраст 16-18г. за начините, по които може и не може да се предаде вируса на СПИН, както и ще продължи да дава възможност на всеки да провери своя ХИВ статус чрез анонимно и безплатно изследване в лабораториите на инспекцията.

Към 14.02.2013 г. в Министерство на здравеопазването официално са регистрирани 1647 ХИВ-позитивни лица. През изминалата 2012г. новооткритите случаи са 157, което е с 44 души по-малко в сравнение с 2011г. 124 от тях са мъже, а 33-жени, с което броя на новорегистрираните мъже е близо четири пъти по-голям. Горната възрастова граница при мъжете е 64 г., при жените -56г. От началото на 2013г. са регистрирани 17 нови случая на ХИВ-инфекция. Призоваваме всички граждани, желаещи да изразят съпричастност към проблема ХИВ/СПИН да запалят свещ на прозореца на домовете си в 21:00ч. на 19 май /неделя/, като знак за почит към жертвите на СПИН и в подкрепа на близките им.

Вирни се горе