Ученици от Рудозем спечелиха първа награда в национален конкурс на МЗ

Ученици от Рудозем спечелиха първа награда в национален конкурс на МЗ

Ученици от Рудозем спечелиха първа награда в конкурс на Министерството на здравеопазването. Вчера здравният министър д-р Таня Андреева награди учениците-победители в Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 5“. Първо място във възрастовата група 9-ти – 12-ти клас спечели проект със заглавие „Животът не е игра” на ученици от паралелки на класове: 10-ти б и 11-ти б, от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Рудозем, област Смолян, с ръководител Нонка Байова, обявиха от здравното ведомоство.

ІІ-ро място се нареди проектът на ученици от 12-ти клас на Професионална гимназия по аудио, видео и телекомуникации „Александър Попов”, гр. София, с ръководител Татяна Петрова и трето – „Не пуши – предай нататък!” на ученици от 9-ти б клас от Професионална гимназия по селско стопанство и хранителни технологии гр. Шумен с ръководители Мариана Йорданова и Даринка Бойчена.

“Надявам се, че убеждението ви, че цигарите трябва да останат някъде настрани и никога във вашето полезрение, ще остане трайно във вашия живот.” С тези думи министърът на здравеопазването се обърна към победителите н националния конкурс. Тя изрази удовлетворение, че в конкурса участват деца от 1-ви до 4-ти клас, които от ранна възраст се замислят върху теми като профилактика на здравето чрез борба с тютюнопушенето. Министър Андреева отбеляза, че чрез своите проекти, децата имат изключително голям принос за здравето на нацията, тъй като е много по-важно хората да бъдат убедени във вредата от тютюнопушенето и в това да не посягат към цигарите, отколкото след това да правят опити да ги откажат. „Много ми се иска всичко това, което правите, да не бъде само в рамките на този проект, а да бъде ежедневие за всеки един от вас“, каза още д-р Андреева на финалистите в конкурса, след което пристъпи към награждаването им.

Националният ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 5“ се провежда за пета поредна година и в него участват ученици от 1 до 12-ти клас, разделени в три възрастови групи – от 1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас. В предишните четири издания на конкурса със свои проекти и художествени творби са се включили близо 13 200 ученици и над 400 техни учители от цялата страна. През тази година в конкурса се включиха над 2200 ученици с 53 свои проекта, осъществени под ръководството на 65 техни учители.

Вирни се горе