Ученици от ПМГ отбелязаха 96 години от преместването Ксантийската смесена гимназия в Райково

Ученици от ПМГ отбелязаха 96 години от преместването Ксантийската смесена гимназия в Райково

На 29 януари 1920 година е издадена заповед № 321 на тогавашния министър на Народното просвещение Цанко Бакалов. Тя гласи „Разрешавам да се премести Ксантийската непълна смесена гимназия в с. Райково, Пашмаклийско, като през тази учебна година се открие при Райковската смесена прогимназия само I гимназиален клас." Никола Филипов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор.

Родопчани посрещат с радост преместването на гимназията в Райково. В знак на благодарност те изпращат телеграма на братята Христо и Атанас Караманджукови в София, съдействали много за преместването на училището." Вестта за преместването на Ксантийската смесена гимназия в с. Райково, Пашмаклийско изпълни душите на тукашното население с дълбока признателност, като открива общ културно-просветителски подем на края и дава залог за издигане и напредък на тукашния край." Из книгата „РАЙКОВСКА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ" на Никола Чернев

На днешния ден, 96 години по-късно, признателни ученици от 11 клас на ПМГ „Васил Левски" град Смолян, заедно с класните си ръководители, свиха венец и се събраха в двора на Българо-германския център в квартал Райково. Там пред паметната плоча, намираща се на мястото на първата сграда на училището те почетоха паметта на основателите.

Директорът Мария Илиева изнесе кратко възпоменателно слово.

Вирни се горе