Ученици от ОУ „Юрий Гагарин” – Смолян се запознаха с професията на пожарникаря

Ученици от ОУ „Юрий Гагарин” – Смолян се запознаха с професията на пожарникаря

С интересната професия на пожарникаря се запознаха ученици от ОУ „Юрий Гагарин” – Смолян по време на професиографска екскурзия, организирана от Центъра за кариерно ориентиране. Той е изграден по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Водени от своите учителки и кариерния консултант Тодор Главчев, децата посетиха на място Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Смолян. Там те бяха посрещнати отзивчиво от началника на службата главен инспектор Симеон Цъвуланов и от неговите колеги пожарникари. От Благой Янковски – началник група „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност” учениците научиха за основните дейности, с които се занимават служителите в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. Децата също показаха знания и активно участваха в заниманието. „Освен гасене на пожари, спасяване на хора от горящи сгради и от различни критични ситуации, ние следим за това дали се спазват правилата за безопасност, противопожарните норми, подготовката за действия при евентуален пожар”, допълни познанията им Благой Янковски.

Инспектор Светозар Черкезов показа на учениците как действа системата на телефон 112. Най-интересна за децата беше техниката, с която разполага Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян. Представи им я Васил Вълчев – началник група „Пожарогасене и спасителна дейност”. Учениците бяха привлечени като с магнит от модерните противопожарни автомобили, любопитстваха какво е оборудването им. „Имаме няколко автомобила, които са комбинирани за гасене на пожари и за спасителна дейност при евентуални бедствия. Те са снабдени с най-различно оборудване, а единият има и стълба, с която можем да гасим пожари или да спасяваме хора на височина до 30 метра”, обясни Васил Вълчев. Той демонстрира и личните предпазни средства и дихателните апарати, с които пожарникарите могат да работят в непригодна за дишане среда. С интерес децата наблюдаваха и демонстрацията на гасене на пожар, а едно от момчетата, може би бъдещ пожарникар, дори се включи в гасенето.

Професиографската екскурзия в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” е част от инициативите, подготвени от кариерните консултанти в Центъра за кариерно ориентиране, които целят да запознаят учениците отблизо с различни професии и така да подпомогнат техния избор на бъдеща реализация.

Вирни се горе