Ученици от 16 държави ще участват в Международната олимпиада по астрономия в Смолян

 Ученици от 16 държави ще участват в Международната олимпиада по астрономия в Смолян

79 състезатели пристигат от 16 държави за участие в Международната олимпиада по астрономия, която ще бъде открита на 6 октомври в Смолян. До момента са регистрирани 16 държави участнички: Армения, Бангладеш, България, Китай, Чехия, Италия, Корея, Киргистан, Литва, Индия, Румъния, Русия, Швеция, Тайланд, Украйна. Пристигат и 32 тийм лидери, както и трима наблюдатели, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

България е домакин за първи път на тази олимпиада. Тя се провежда в две групи: младша възраст (до 16 г.) и старша възраст (до 18 г.) в три тура. Задачите в теоретичния тур са с остроумна и нестандартна формулировка, в която има понякога излишни данни, а за липсващите данни трябва да се правят подходящи предположения. Поощрява се оригиналното мислене.

Изискват се знания по физика и математика извън средното образование. Задачите за практическия тур се съставят по наблюдателни данни от обсерваторията в Рожен. Те поставят участниците в ситуация, максимално близка до тази на професионалните астрономи при решаването на научен проблем. В третия тур задачите са свързани с наблюдения с просто око или телескоп и изискват много добро познаване на звездното небе. Задачите за практическия и за наблюдателния тур се изготвят от Национална комисия от научни работници в СУ „Св. Климент Охридски“ и Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория към Българска академия на науките.

Телескопите, с които ще се проведе наблюдателния тур, са закупени от фондация „Америка за България“ и са собственост на Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.

За първа година от участието на България в Олимпиадата нашият отбор се състои от осем състезатели: трима от младша възраст, двама от старша възраст и трима допълнителни участници. Допълнителните участници са носителите на златни и сребърни медали от предходната олимпиада. На XX-тата юбилейна Международна олимпиада по астрономия в Казан, Русия, през 2015 година, българските ученици извоюваха четири медала. Имената на отличените, които ще се състезават и сега, са:

Стефан Иванов от ПМГ – Бургас – носител на златен медал и диплом за най-добър резултат от предходната олимпиада;

Бойко Борисов от СМГ – София – носител на сребърен медал от предходната олимпиада;

Георги Александров от СМГ – София – носител на сребърен медал от предходната олимпиада;

Петър Димитров от НПМГ – София – носител на бронзов медал от предходната олимпиада;

Владимира Иринчева от ПЧМГ – София – с диплом за участие от предходната олимпиада;

Борис Панайотов от СМГ „Паисий Хилендарски” – София;

Калина Георгиева от МГ „Д-р Петър Берон” – Варна;

Атанас Стефанов от МГ „Акад. Кирил Попов” – Пловдив.

Подготовката на отбора ни е осъществена от Ева Божурова от астрономическа обсерватория „Н. Коперник“ – Варна, от Захари Дончев и Алексей Стоев от БАН, от Никола Каравасилев – СУ „Св. Кл. Охридски“.

Олимпиадата ще бъде открита на 6 октомври в 16.30 часа в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов" в Смолян от зам.-министъра на образованието и науката Диян Стаматов. Домакинството на ХХІ Международна олимпиада по астрономия е в област Смолян. От общината и от Регионалното управление на образованието – Смолян, са подготвили и развлечения за учениците, които включват посещения на Момчиловата крепост, Ягодинската пещера, планетариума в Смолян. Участниците в олимпиадата ще посетят и Националното училище по фолклорни изкуства в Широка Лъка, за да научат за българските обичаи и култура. Програмата на олимпиадата включва също провеждане на традиционни вечери на талантите. На 12 октомври ще бъде официалната церемония за награждаване на победителите.

Вирни се горе