Ученици на екскурзия по проект „По-добро бъдеще чрез включващо образование"

Ученици на екскурзия по  проект „По-добро бъдеще чрез включващо образование"

Средно училище „Св.св. Кирил и Методий“ – Смолян, съвместно с Община Смолян, вече втора година работи по проект „По-добро бъдеще чрез включващо образование“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. През тази учебна година са формирани 21 групи по Български език и литература и 19 групи по интереси – „Приложни изкуства“, „Звуци и ритми“, „Млади артисти“, „Здрав дх в здраво тяло“, „Моето здраве и аз“, съобщи Сийка Вакева – заместник-директор на учебното заведение.

Записаните ученици за допълнително обучение по български език са над 250, а в клубовете по интереси са включени над 200 ученици.

По проекта работят 31 учители, преподаващи в училището. Заниманията се провеждат след редовните занятия, както и в почивни и ваканционни дни. По проекта се осигуряват помагала, тетрадки, спортни пособия, екипи и т.н. За участниците в проектните дейности за пореден път се организира безплатна екскурзия. Разделени на три групи в три последователни дни в края на април и началото на май над 300 души от училището участваха в еднодневна екскурзия до Широка лъка, Девин и Ягодинска пещера. Целта на пътуването бе опознаване на родния край и природните забележителности, историческите паметници и др. Учениците посетиха Широка лъка и разгледаха етнографския музей, църквата „Успение на Пресвета Богородица“, паметниците на Капитан Петко Войвода и Екзарх Стефан, Музикалното училище.

Интересно преживяване за малките екскурзианти бе влизането в една от най-известните и посещавани пещери в България – Ягодинската пещера. По време на екскурзията учениците се информираха за най-големия хидро-енергиен комплекс в България – каскада “Доспат-Въча”. Удоволствие за всички бе посещението в град Девин и разходката по неговите улици. Уморени, но доволни, учениците и техните учители и родители очакват следващото пътуване – с. Смилян, пещера „Ухловица“, Агушеви конаци, крепост „Кошница“ и Горна Арда.

Вирни се горе