Ученици мерят сили в състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”

Ученици мерят сили в състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”

Областно ученическо състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” ще се проведе в Смолян. Ученически отбори от десетте общини в областта, класирали се на първо място в общинските кръгове на състезанието, ще участват в надпреварата, която ще стартира на 4 май в 10.00ч. в Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян. Победителят ще представлява област Смолян на Републиканското ученическо състезание, което ще се проведе на 30 май 2012 г., съобщиха от пресцентъра на полицията.

В рамките на състезанието учениците ще покажат своите знания и придобитите практически умения за действие при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Участието в състезанието е отборно. Всеки отбор се състои от четири състезатели и един ръководител – учител. Състезанието включва теоретична проверка на знанията на учениците по изучавания материал за действия при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Проверката се извършва чрез индивидуален тест, в който участват всички състезатели.

Практическа проверка на знанията, чрез състезателни игри, в които участват по трима състезатели от отбор. Проверката се извършва в учебни центрове по теми и учебни въпроси, както следва: І-ви учебен център „Защита при бедствия”; ІІ-ри учебен център „Защита при промишлени аварии”; ІІІ-ти учебен център “Индивидуални средства за защита и ЕЕНСП 112”; ІV-ти учебен център „Първа помощ”; V-ти учебен център „Пожарна безопасност”. На първо място се класира отборът, получил най-много точки от сбора на точките от теоретичния и практическия изпит, обясниха от пожарната.

В петък, 4 май в 08.00 ч. в Районна служба “ПБЗН” – Смолян ще се проведе районното състезание на Младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец”. В надпреварата ще участват 8 отбора от училища от община Смолян, които ще мерят сили в две дисциплини – “Бойни разгръщане на състезателна пътека” и “400 метра щафетно бягане с препятствия”. Победителят от районното състезание ще представлява община Смолян на областното състезание на МПО, което ще се проведе на 10.05.2012г. в ОУ “ПБЗН” – Смолян.

Вирни се горе